TUZLARIJE - BILTEN TK

14.07.2023.
Nastavak uspješne saradnje sa prekograničnim partnerima

U svrhu finaliziranja aplikacije za Projekat „SMART STEP“, a kojim bi se apliciralo na Prvi objavljeni poziv u okviru EU/IPA INTERREG CBC Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021-2027., Vlada je danas dala saglasnosti na Izjavu projektnog partnera, Pred-ugovor o partnerstvu između projektnih partnera Udruženja Centar za razvoj i podršku Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona, Sveučilišta u Slavonskom Brodu (Hrvatska) i Brodsko-posavske županije (Hrvatska) i ovlastila premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića da, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, potpiše navedene dokumente. Projekat “SMART STEP” ima za svrhu jačanje institucionalnih, prostornih i ljudskih kapaciteta za energetsku tranziciju privrede.

Tuzlarije


Uz niz edukativnih procesa i prekograničnih susreta aktivnosti trebaju biti realizirane u okviru novih centara za energetsku tranziciju pri dva javna univerziteta (Sveučilište u Slavonskom Brodu – Strojarski fakultet i Univerzitet u Tuzli – Mašinski fakultet).

Navedeni centri zahtijevaju infrastrukturne zahvate, energetsku obnovu i opremanje na postojećim zgradama predmetnih fakulteta. Predmet tih radova bi u Tuzlanskom kantonu bila zgrada Laboratorijskog kompleksa Mašinskog fakulteta u okviru Kampusa Univerziteta u Tuzli.

U kontekstu institucionalnog jačanja kapaciteta, planirana je izrada smjernica ili strategija/akcionih planova za energetsku tranziciju privrede, koje će biti temeljene na inovativnom istraživanju koje će se također provoditi u projektu među poslovnim subjektima BPŽ-a i TK-a. Privredni sektori BPŽ-a i TK-a u tom slučaju predstavljaju pilot područja za pripremu smjernica/strategija energetske tranzicije preduzeća u obje države.

Navedene smjernice/strategije uz navedeno istraživanje, koje se provodi po prvi puta i za što je potrebno uključivanje oba univerziteta, trebaju biti osnova efektivnije podrške privredi u energetskoj tranziciji od strane različitih nivoa vlasti, navodi se u obrazloženju današnjih odluka.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK