TUZLARIJE - BILTEN TK

14.07.2023.
Strateška usmjerenja zaštite okoliša i upravljanja otpadom

Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila i Skupštini Tuzlanskog kantona proslijedila na dalje postupanje prijedloge Kantonalnog plana zaštite okoliša Tuzlanskog kantona za period 2023-2028. godina i Kantonalnog plana upravljanja otpadom 2023 – 2028 za Tuzlanski kanton.
Tuzlarije


Kantonalni plan zaštite okoliša, naslanjajući se na strateške dokumente višeg reda, određuje strateški pravac u kome kanton trebaju planirati zaštitu okoliša. Svrha njegove izrade je dvostruka, s jedne strane da na jednom mjestu objedini, analizira i strukturirano prezentira podatke i ocjenu stanja okoliša, a s druge strane da obezbijedi osnov za planiranje i provedbu mjera zaštite okoliša na području Tuzlanskog kantona.

S druge strane Kantonalni plan upravljanja otpadom je operativni plan s opisima postojećeg sistema za upravljanje otpadom na nivou kantona (npr. sistem skupljanja otpada, postrojenja za obradu, i dr.), te mjerama koje teže poboljšanju postojećeg sistema kako bi se dosegli strateški ciljevi iz dokumenata višeg reda (Federalne strategije zaštite okoliša, Federalnog plana upravljanja otpadom) i usklađenost s domaćom i EU legislativom iz ovog područja. Za razliku od Nacionalnog i entitetskih planova upravljanja otpadom, koji su uglavnom strateškog karaktera, s utvrđenim ciljevima, Kantonalni plan, pored ovih elemenata je još i akcijski orijentisan.

Osnovni cilj izrade plana upravljanja otpadom je pregled vrsta (tokova) otpada i opcija tretmana otpada.

Osim toga, Plan analizira i načine za njihovo upravljanje i predviđa potrebne kapacitete sistema za sakupljanja i tretman otpada. Kantonalni plan, kao odgovarajući regionalni razvojni program, pomoći će u procjeni problema upravljanja otpadom, određivanju prioriteta i utvrđivanju aktivnosti u svrhu poboljšanja upravljanja otpadom. Primarni cilj uključuje izgradnju partnerstva između različitih interesnih grupa (kantonalnih, gradskih i općinskih organa vlasti, privrednih subjekata, javnih ustanova, javnih preduzeća, obrazovnih i zdravstvenih institucija, NVO-a i šire javnosti), njihovu saradnju pri određivanju prioriteta i rješavanju problema upravljanja otpadom, kao i unapređenju transparentnosti i kvaliteta u procesu donošenja odluka po pitanju upravljanja otpadom.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK