TUZLARIJE - BILTEN TK

27.07.2023.
Rezimiranje ulaganja u obrazovanje na području općine Banovići

Tuzlarije


Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić te ministrica pravosuđa i uprave Senada Dizdarević posjetili su danas tri školska objekta na području općine Banovići i održali radni sastanak sa općinskim načelnikom Begom Gutićem.

Bila je to prilika za upoznavanje sa realiziranim projektima u školama, ali i dogovor o daljim koracima ka poboljšanju uslova rada u predškolskoj ustanovi i školama na području Banovića. Prva u nizu posjeta bila je JU OŠ „Banovići Selo“ gdje su u pitanju radovi uređenja dvorišta i sportskog poligona.

Naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona u školskom objektu Banovići Selo u proteklim godinama napravila jednu od najvećih poslijeratnih investicija u obrazovanje, ministar Omerović je pohvalio saradnju sa Općinom Banovići.

Tuzlarije


„Mi smo ove godine u Programu kapitalnih izdataka odobrili sredstva u iznosu od 100.000 KM za vanjsko uređenje jer nedostatak toga stvara poteškoće učenicima kada su nepogodni vremenski uslovi. Ukupno smo ove godine kroz Program kapitalnih izdataka planirali preko 200.000 KM za školske objekte na području Banovića“, kazao je ministar Omerović uz napomenu da su zajednički cilj bolji uslovi za učenike, nastavnike i roditelje u školama ali generalno i razvoj obrazovanja.

„Interes lokalne zajednice“, prema riječima načelnika Gutića, „bio je da konačno završimo školu Banovići Selo. Svjesni smo svih problema koje smo imali sa stavljanjem u funkciju ovog školskog objekta. Znamo da se stari objekat nalazi u zoni rudarskih radova, da je prije dvije godine bilo čak i nekih nemilih događaja, protesta roditelja i nama je kao lokalnoj zajednici u interesu da što prije u punom kapacitetu ovu obrazovnu instituciju stavimo u funkciju. Iz tog razloga mi smo putem naših ministara u Vladi TK i poslanika u Skupštini TK, kod nadležnog ministarstva, kod Vlade i premijera Halilagića lobirali da ova škola bude favorizirana u Programu kapitalnih ulaganja.“

Asfaltiranje dvorišta i poligona škole Banovići Selo koštat će ukupno oko 160.000 KM pri čemu će Općina Banovići sa 20.000 KM podržati projekat a sama škola uložit će 40.000 KM.

Posjetom JU OŠ „Banovići“ gosti su se uvjerili u rezultate projekta energijske efikasnosti koje provodi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice. Riječ je o projektu za koji su sredstva obezbijeđena u 2022. godini putem akcionog Plana energijske efikasnosti.

Tuzlarije


„Mi smo u tom akcionom planu imali 24 objekta a svoje mjesto tu je našla i ova osnovna škola“, kazala je resorna ministrica Ajšić napomenuvši da je zadovoljstvo i najljepši dio ovih projekata „kada dođete na teren i vidite konkretno u šta su sredstva uložena. Ovdje je zahtjev bio za postavljanjem termoizolacije i fasade. Riječ je o ulaganjima u vrijednosti 110.000 KM sa PDV-om. Ministarstvo je uspjelo da u februaru izabere ponuđača putem javne nabavke, potpiše ugovor, izađe na teren da se implementira mjera i da danas imamo završen projekat“, kazala je ministrica Ajšić.

Sve ovo, rečeno je ovom prilikom, postignuto je sinergijom svih nivoa vlasti.

„Bez obzira na nadležnost ustavnu kad je riječ o obrazovanju ja bih kazao da je obrazovanje jedna opšta stvar o kojoj moramo svi voditi računa, bez obzira na nivo vlasti koji obnašamo. Svi znamo kakva je situacija u obrazovanju, posebno imajući u vidu posljednje nemile događaje, da posebno u sigurnost se mora ulagati, tako da smatram da ulaganje u obrazovanje nije trošak nego je to jedna investicija“, naglasio je načelnik Gutić te kao sljedeći najavio projekat izgradnje fiskulturne sale u školi Banovići Selo.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK