TUZLARIJE - BILTEN TK

23.04.2009.
Vlada TK
Utvrđen Plan novčanih tokova za period april - juni 2009.


Na press konferenciji održanoj u povodu redovne sjednice Vlade TK, ministar finansija Sead Bećirović rekao je da je Vlada TK utvrdila Plan novčanih tokova za period april-juni 2009. godine za javne prihode Budžeta Tuzlanskog kantona izuzev vlastitih prihoda, grantova, donacija i prihoda po posebnim propisima.



Ukupna nedostajuća sredstva u prvih šest mjeseci 2009. godine, u odnosu na prognozu prihoda kao i za izmirenje obaveza za prva tri mjeseca, iznose nešto više od 21 milion KM. Ova razlika sredstava bit će obezbijeđena iz pojačane dinamike ostvarenja prihoda u dugoj polovini fiskalne 2009. godine.

Ukoliko u narednom periodu ne bude moguće uravnotežiti prihode i rashode Budžeta Tuzlanskog kantona Ministarstvo finansija će Vladi predložiti Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Ministrica Jadanka Miraščić danas je izvijestila da je proglašenje područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom “Konjuh“ prolongirano za majsku sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, a u cilju završetka već započetih aktivnosti na usaglašavanju stavova i rješenja svih zainteresovanih strana. Ovakav Zaključak je donesen nakon što su takvu inicijativu uputile općine Kladanj i Banovići koje su zatražile dodatno vrijeme za usaglašavanje stavova, a na osnovu zauzetog zajedničkog stava.

Također je rekla da je Vlada Tuzlanskog kantona danas donijela Odluku o utvrđivanju koeficijenta položajne pogodnosti stana, kojim se koriguje građevinska vijednost stana kod utvrđivanja cijene stana u postupku prodaje po odredbama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Odlukom se utvrđuju tri grupe sa maksimalnim koeficijentima: I grupa - općina Tuzla sa koeficijentom do 0.80, II grupa - općine Banovići, Gračanica, Gradačac, Lukavac, Srebrenik i Živinice sa koeficijentom do 0, 70 i III grupa – općine Čelić, Kalesija, Kladanj, Doboj Istok, Teočak i Sapna sa koeficijentom do 0, 60.
Visina koeficijenata u I i II grupi utvrđuje se u zavisnosti od zone naselja u kojoj se stan nalazi. Za ove dvije grupe prijedlogom se utvrđuju dvije zone: zona I i ostale. Ostale zone su sa koeficijentima za I grupu 0, 70, a za II grupu 0, 65.

Usvojena je i Informacija o stanju u vezi sa izgrađenim objektima u zaštitnom cestovnom pojasu magistralnih cesta na prostoru Tuzlanskog kantona koju su pripremila Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i trgovine, turizma i saobraćaja te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Vezano za oblast poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede govorio je ministar Amir Hasić. Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2008. godinu. Ovo Ministarstvo je u prošloj godini u upravnom postupku imalo ukupno 631 zahtjeva. Podneseno je ukupno 11 739 zahtjeva za ostvarivanje novčanih poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nakon obrade resornom Federalnom ministarstvu za poticaje iz federalnog budžeta proslijeđeno je 3 231 zahtjev.

Iz općina Tuzlanskog kantona dostavljeno je 8.373 rješenja o ostvarivanju prava na novčanu podršku iz kantonalnog Budžeta. To je u odnosu na 2007. godinu više za 4.236 rješenja. Za ove poticaje iz Kantonalnog budžeta je izdvojeno nešto više od 10 miliona KM.

U oblasti veterinarstva provođen je Program mjera zdravstvene zaštite životinja. Doneseno je 249 rješenja i isplaćene naknade štete vlasnicima za životinje koje su eutanazirane.

S.Mešić