TUZLARIJE - BILTEN TK

22.04.2009.
Podrška investicijama u elektroenergetskom sektoru


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Enes Mujić danas se susrela sa rukovodstvom Elektrodistribucije Tuzla. Razgovarano je o rezultatima poslovanja ovog važnog dijela JP Elektroprivreda BiH i planovima za 2009. godinu.



Direktor Elektrodistribucije Tuzla gospodin Izet Džananović je naglasio da je Elektrodistribucija Tuzla jedna od najznačajnijih elektrodistribucija u sistemu Elektroprivrede jer sa Elektrodistribucijom Sarajevo realizira 66% instalisane energije Elektroprivrede. U prošloj godini Elektrodistribucija Tuzla je ostvarila prihod od više od 140 miliona KM, a na ovom području je realizovano više od 30 miliona investicionih ulaganja.

I za 2009. godinu planirane su investicije od oko 30 miliona KM, a među važnim kapitalnim projektima koji su danas najavljeni i za koje su obezbijeđena sredstva su trafo-stanice u Doboj Istoku i Tinji.

Gospodin Džananović je naglasio da je u ovoj godini Elektrodistribucija uposlila i 50-ak novih radnika, a da će trend zapošljavanja biti nastavljen i u narednim godinama.

„Uprkos ekonomskoj krizi ohrabruje činjenica da mi još uvijek nismo evidentirali pad potrošnje električne energije. To govori o privrednoj aktivnosti, a mi smo iskoristili sve zakonske mogućnosti da pomognemo privredne subjekte na ovom području da prevaziđu trenutno teško stanje“ istakao je gospodin Džananović.

Premijer Mujić je uputio čestitke uposlenicima Eletkrodistribucije Tuzla na dobrim poslovnim rezultatima i izrazio zadovoljstvo zbog najava novih investicija.

„Vaši planovi ohrabruju sve nas jer ove investicije znače i značajne poslove za vaše poslovne partnere, a znamo da je veliki broj njih upravo sa područja Tuzlanskog kantona.
Vlada Tuzlanskog kantona će pružiti maksimalnu podršku u rješavanju svih poteškoća na koje nailazite u realizaciji svojih projekata“ istakao je peemijer Mujić.

Danas je razgovarano o načinima prevazilaženja poteškoća na koje se, prilikom izgradnje elektroenergetske infrastrukture, nailazi u primjeni zakonskih propisa u oblasti prostornog uređenja i građenja. Izražena je spremnost da se intenzivno radi na rješavanju uočenih problema. Danas je istaknuto i zadovoljstvo činjenicom da je Elektrodistribucija Tuzla najviše uradila po pitanju elektrifikacije povratničkih mjesta i najavom da će sve potrebe koje u ovom trenutku postoje u oblasti povratka biti riješene u 2009. godini. Za ove namjene je planirano 1, 2 miliona KM.

Odjeljenje za informisanje