TUZLARIJE - BILTEN TK

21.04.2009.
Izvještaj Ministarstva pravosuđa i uprave TK
Sudske takse i tarife niže i do 50 %

Na danas održanoj press konferenciji Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona prezentiran je izvještaj o radu ovog ministarstva za 2008. godinu.
U svom izlaganju ministrica pravosuđa i uprave TK, Jasminka Mijatović izvijestila je predstavnike medija o planiranim i realizovanim aktivnostima ovog Ministarstva u toku prošle godine.

Ministarstvo je imalo na raspolaganju oko 21 milion KM, bilo je između ostalog, zaduženo za pripremu pet zakona koji se odnosie na administrativne taske i tarife, radnom odnosu, platama službenika, prižanju pravne pomoci kao i zakona o pravobrabilaštvu.

Osnivanje Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći ocjenjeno je prioritetnim jer su reformom sudskih postupaka, kako krivičnog, tako i parničnog, stvorene normativne pretpostavke da se građanima slabog imovnog stanja, od strane pravnih zastupnika iz tog zavoda, osigura adekvatno pravno zastupanje pred sudovima, tužilaštvima i drugim tijelima, kao i mogućnost stručnog sastavljanja akata koji se podnose u vezi s ostvarenjem tih prava.

S obzrom da će cijene pojedinih administrativnih taksi i tarifa biti niže i do 50 % Zakon o sudskim taksama koji je donesen mogao bi donjeti velike promjene i olakšanje za korisnike.

Pripremljen je i nacrt Zakona o osnivanju JU Disciplinski centar za maloljetnike
TK. Nakon provedene javne rasprave, osiguran je namjesni prostori kao i potrebna sredstava te bi se se moglo početi sa radom u prvoj polovini tekuće godine.


S.M.