TUZLARIJE - BILTEN TK

20.04.2009.
Press konferencija Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice
Prezentiran Izvještaj o radu u 2008. godini


Na danas održanoj press konferenciji u zgradi Vlade TK ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice Jadranka Miraščić prezentirala je "Izvještaj o radu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za period 01.01.-31.12.2008. godine".



Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona utvrđene su
nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, te je ovo Ministarstvo svoje poslove u 2008. godini izvršavalo u okvirima datih nadležnosti kroz Odjeljenje prostornog uređenja i građenja i Odjeljenje zaštite okolice i prirode. U okviru ministarsrva djeluje i odjel službenika i namještenika neposredno odgovornih ministru.

Povećan broj zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

Prošle godine dosta poslova ovog Ministarstvo odnosilo se postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata. U maju 2008. godine donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina
Nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, evidentno je da se povećao broj podnesenih zahtjeva za legalizaciju objekata, što je i bio jedan od osnovnih ciljeva donošenja navedenih izmjena. Podneseno je ukupno 15683 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina što iznosi 62, 7% od procijenjenog broja bespravno izgrađenih građevina.

Vođen niz aktivnosti na izgradnji regionale eko deponije

Značajan dio aktivnosti Odjeljenja u izvještajnom periodu, odvijao se kroz učešće na praćenju provedbe i realizacije Prostornog plana Tuzlanskog kantona za period 2005. - 2025. godine zajedno sa Odlukom o provođenju Prostornog plana Tuzlanskog kantona. Ministrica Mirašćić detaljno je izvijestila o aktivnostima na poslovima upravljanja otpadom, rekavši:

- Zbog nastalih problema na implementaciji projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije vođen je čitav niz aktivnosti. Aktivnosti su istovremeno vođene u pravcu nastavljanja spomenutog projekta na području općine Lukavac, ali i na traženju nove lokacije.
Koordinirane su aktivnosti sa menadžmentom JKP Regionalna eko deponija i općinama, putem sastanaka i dopisa, sa ciljem realizacije projekta na lokalitetu Lukavačke rijeke ili predlaganja nove lokacije. U tom smislu, tražene su pismene informacije i prijedlozi općina za novu lokaciju regionalne deponije. Održavani su sastanci sa predstavnicima Svjetske banke sa ciljem da se nastavi finansiranje izgradnje regionalne sanitarne deponije ili sanacije općinskih deponija. Još uvijek se vode pregovori da se dio sredstava Svjetske banke preusmjeri za sanaciju općinskih deponija.
Sufinansirana je sanacija divljih deponija na području općine Živinice.
Implementacija projekta izgradnje kantonalne sanitarne deponije na podrucju općine Lukavac nije mogla biti provedena zbog otpora dijela stanovništva i legalnih predstavnika lokalne zajednice.


Utrošak namjesnkih i budžetskih sredstava

Ministarstvo je imalo na raspolaganju oko 3.5 miliona iz vlastitih finamjesnkih sredstava i oko million KM budžetskih koje se između ostalog utrošilo na ekološke projekte nevladinih organizacija u iznosu od 60.000, 00 KM, namjenskih sredstava općinama po zahtjevima za programe iz oblasti zaštite okolice sa ukupnim iznosom 2.466.000, 00 KM, od toga je za projekte toplifikacije dodijeljeno 645.000, 00 KM, a za ostale programe i projekte iz oblasti zaštite okolice 1.326.000, 00 KM, proveden je postupak dodjele sredstava po javnom pozivu za ekološke projekte privrednim, društvima. Subvencionirano je 5 privrednih društava sa ukupnim iznosom 150.000, 00 KM.

Ministrica je također izvijestila i o aktivnostima na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema prostornog planiranja i uređenja Kantona, nabavljen je dio potrebne licencirane opreme sa softverima, te je u toku smještanje postojećih podataka u centralnu bazu.

S.Mešić