TUZLARIJE - BILTEN TK

19.09.2023.
Raspodjela sredstava i ostale odluke Vlade TK

Tuzlarije


Vlada je danas odobrila 5.000 KM Udruženju građana Nogometni klub „Doboj Istok“ Klokotnica za troškove organizacije manifestacije „11 Šehida nogometnih asova Doboj Istoka“, kao i 10.000 KM Radničkom sportskom društvu „Sloboda“ Tuzla za namjene tekućeg poslovanja Kuće sporta.

Također, Vlada je za sufinansiranje aktivnosti projekta „Porodično savjetovalište“ udruženju „Prijateljice obrazovanja – Amica Educa“ odobrila 8.000 KM.

Imajući u vidu izvršenu evaluaciju Jedinstvene liste ortopedskih i drugih pomagala, kao i činjenicu da se tokom primjene dosadašnjih odrebi ovog dokumenta utvrdila potreba za određenim izmjenama, Vlada je danas utvrdila izmjene i dopune Odluke o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala. Izmjenama se mijenja indikacija za propisivanje senzora za mjerenje glukoze, i to na način da se oni obezbjeđuju svim osiguranim licima koji su oboljeli od šećerne bolesti TIP 1 i DM LADA, čime je ovo pravo prošireno na sva osigurana lica oboljela od navedenih bolesti. Dopunjene su indikacije za potrošni materijal uz katetere i stome, na način da se osiguranom licu koje koristi jedan ili više katetera i/ili ima ugrađenu stomu obezbjeđuje pravo na potrošni materijal za svako pomagalo posebno. Na ovaj način se proširuju prava osiguranih lica, a učešće Zavoda u sufinasiranju Parcijalne mobilne proteze od akrilata i Totalne mobilne zubne proteze od akrilata je smanjeno sa 250 KM na 150 KM.

Zbog potrebe preusmjeravanja sredstava sa pozicija gdje je iskazan manji interes, na pozicije i prava za koja su aplikanti iskazali veći interes, odnosno gdje je došlo do povećanja potreba, Vlada je danas donijela izmjene i dopune Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2023. godini.

Vlada je danas dala saglasnost na Program mjera za stvaranje uslova za napredovanje akademskog osoblja na Univerzitetu u Tuzli za period 2023-2027. godine.

Vlada je danas donijela Plan obrazovanja odraslih za period 2023-2026.godina.

Na današnjoj sjednici Vlada je Školskom odboru Javne ustanove Osnovna škola „Hasan Kikić“ Gračanica dala prethodnu saglasnost za davanje na korištenje, bez naknade, prostora-krova JU OŠ „Hasan Kikić“ Gračanica, radi ugradnje solarnih panela, od strane „Fond otvoreno društvo BiH“ Sarajevo, a u cilju pokrivanja dijela potreba Škole za električnom energijom.

Danas je Vlada imenovala Tripartitno savjetodavno vijeće Tuzlanskog kantona, sa zadatkom da u skladu sa svojim stručnim kompetencijama doprinose uspostavljanju veze između srednjeg stručnog obrazovanja i obuke i tržišta rada na nivou Tuzlanskog kantona.

Također, Vlada je dala saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas imenovala interresornu radnu grupa za koordiniranje procesa saradnje između Vlade Tuzlanskog kantona i UNDP-a u procesu praćenja implementacije preporuka Dubinska analiza budžeta Tuzlanskog kantona za period 2016-2020.

Vlada je danas donijela Odluku o poništavanju objavljenog Javnog oglasa i raspisivanju i utvrđivanju teksta ponovnog Javnog oglasa za nominiranje kandidata za upražnjene pozicije članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ d.d. Tuzla.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK