TUZLARIJE - BILTEN TK

20.04.2009.
Održana sjednica proširenog Odbora sekcije za unutrašnji prijevoz putnika Kantonalne privredne komore Tuzla
Rasprava o uticaju recesije na poslovanje


Odbor Sekcije za unutrašnji prijevoz putnika pri Udruženju za promet i komunikacije Kantonalne privredne komore Tuzla zasjedao je u proširenom sastavu uz prisustvo predstavnika Kantonalne uprava za inspekcije poslove Tuzla.

Raspravljajući o uticaju recesije na poslovanje preduzeća koja se bave prijevozom putnika u kantonalnom saobraćaju, Odbor je zaključio da je neophodno od nadležnog federalnog i kantonalnog ministarstva saobraćaja zahtijevati da u okviru svojih nadležnosti usklade domaću regulativu i praksu sa zemljama Europske unije po pitanju PDV-a, tako da se PDV sa sadašnjih 17% snizi na 10%.

Predloženo je da se izvrši subvencionisanje prijevoza učenika srednjih škola i studenata po istom principu za prijevoz učenika osnovnih škola za razdaljinu preko 4 km. Odbor smatra da je potrebno izvršiti subvencije prijevoza za penzionere u javnom gradskom prevozu kao i da se subvencionišu prijevoznici koji bu u javnom prijevozu koristili bio-dizel i plin.

U skladu sa novonastalom ekonomskom situacijom, Odbor predlaže da se linije koje nemaju ekonomsku opravdanost stave u fazu mirovanja a u cilju stvaranja boljih uslova poslovanja da se doprinosi na plate svedu na nivo Republike Srpske.

Imajući u vidu činjenicu da se autobusi ne proizvode u BiH, prijedlog je da se ukinu starosna ograničenja na uvoz autobusa. Zaključci Odbora su i da se sredstva javnih ustanova i preduzeća namijenjena za prijevoz ne isplaćuju putem blagajne, nego u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama preko narudžbenice i raspisanog javnog tendera, da se subvencionišu kamatne stope na kredite kojima se finansira kupovina autobusa kao i da se ne uvodi dodatna akciza na dizel gorivo u javnom prijevozu putnika.

Kako je istakao Jorgovan Begić sekretar Udruženja, na sjednici je izabrana tročlana komisija (predstavnici „GIPS“ dd Tuzla, „Litvatrans“ dd Banovići i „Transturist“ dd Tuzla), koja će pratiti realizaciju navedenih zaključaka i upriličiti posjetu nadležnom ministarstvu i Vladi TK i upoznati nadležene sa zaključcima. Dugogodišnji problem u ovoj sekciji predstavlja nelegalan prijevoz u putničkom saobraćaju na Tuzlanskom kantonu.

˝Odbor Sekcije je donio zaključak da se traži od općina i Vlade TK da prilikom održavanja svojih sjednica na kojima se raspravlja o problematici saobraćaja u općinama TK, pozivaju predstavnike Odbora Sekcije za unutrašnji prrijevoz putnika pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Apeluje se da Kantonalna inspekcija kontinuirano vrši kontrolu nelegalnog prijevoza putnika i rada na crno. Neophodo je istrajati na provedbi Zakona FBiH o prijevozu putnika, posebno u oblasti taxi prevoza na Tuzlanskom kantonu˝, istakao je Sulejman Alibašić, predsjednik Sekcije.

U okviru rasprave o pokretanju inicijative kod nadležnog ministarstva za oslobađanje plaćanja usklađivanja redova vožnje i na kantonalnom i na općinskom nivou Odbor Sekcije za unutrašnji prrijevoz putnika donio je zaključak da se uputi dopis Vladi Tuzlanskog kantona u kojem se traži oslobađanje plaćanja usklađivanja redova vožnje na kantonalnom i općinskom nivou za produženje i održavanje starih linija, dok bi se za uvođenje novih linija vršilo plaćanje.

˝Sekcija za unutrašnji prijevoz putnika treba od nadležnih institucija zahtijevati rješavanje pitanja obilježavanja saobraćaja na Ban brdu prema Priboju koja ugrožava bezbjednost saobraćaja i stalni su uzrok saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama˝, naglasio je Ekrem Halilović iz firme ˝Obols-trade“ doo Teočak.

Kako je istakao Sulejman Alibašić, predsjednik Sekcije za unutrašnji prijevoz putnika pri Udruženju za promet i komunikacije Kantonalne privredne komore Tuzla, Odbor će Uputiti zahtjev nadležnoj službi Općine Tuzla da u što kraćem roku prilagode nadstrešnice stvarnim potrebama putnika (stanica kod Higijene, Robna kuća Omega i dr.) kao i zahtjev nadležnoj službi općine Tuzla u kojem se traži povećanje propusne moći semafora kod „Merkatora“ obzirom na gustinu saobraćaja.

www.kpktz.ba