TUZLARIJE - BILTEN TK

05.10.2023.
Podrška Vlade TK aktivnostima i projektima Hrvatskog doma

Delegacija društva Hrvatski dom posjetila je danas premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića. U srdačnoj atmosferi predsjednik Društva fra Petar Matanović, bivši gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli i jedan od sudionika obnove hrvatskih kulturnih institucija u Tuzli, je upoznao premijera Halilagića i ministra kulture, sporta i mladih Damira Gazdića sa dosadašnjim radom i aktivnostima Društva, njegovom historijskom značaju, ali i ciljevima i pravcima budućeg djelovanja.

Tuzlarije


Na početku razgovora predstavnici Društva su se Vladi Tuzlanskog kantona zahvalili na sredstvima koje je Vlada na svojoj posljednjoj sjednici dodijelila Društvu te su istaknuli da će dodijeljena sredstva doprinijeti realizaciji kvalitetnih projekata ovog kulturnog društva. Također ukazali su i na probleme s kojima se Hrvatski dom i Matica hrvatska susreću u svom djelovanju, a to se prije svega odnosi na nedostatak kontinuiteta izvora prihoda, odakle bi se trebale finansirati aktivnosti Društva.

„Mi ne tražimo ništa više do jednak tretman sa ostalim nacionalnim kulturnim društvima, prije svega sa onima koja dominantno okupljaju pripadnike hrvatskog naroda“, kazao je Matanović.
Premijer Halilagić i ministar Gazdić su se zahvalili za današnju posjetu i priliku da bolje i „iz prve ruke“ upoznaju Hrvatski dom i programe njegovog rada, te izrazili podršku planiranim aktivnostima.
„U našem kantonu imamo preko 800 udruženja koja se bave projektima u oblasti kulture i teško je odgovoriti na sve zahtjeve podjednako kvalitetno. Ipak Vlada se trudi prepoznati udruženja koja svojom historijom, tradicijom i kvalitetom svojih projekata zavrjeđuju veću pažnju i takva udruženja i posebno pozicionirati. Hrvatski dom i Matica hrvatska su zasigurno takva udruženja i zaslužuju i mnogo više nego što istina trenutno dobivaju“, zaključio je premijer Halilagić.

U ime Hrvatskog doma, osim fra Petra Matanovića, današnjem prijemu su prisustvovali i predsjednik i članovi Upravnog odbora Društva Zlatko Kovačević, Marica Petrović i Dražan Divković.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje