TUZLARIJE - BILTEN TK

18.04.2009.
Tromjesečni Izvještaj o radu MUP-a TK


U prostorijama MUP-a Tuzlanskog kantona jučer je održana press konferencija na kojoj su komesar Nedim Mutapčić i načelnici Zijad Srabović i Zahid Selimbašić izvijestili javnost o radu MUP-a TK u prvom kvartalu tekuće godine.



Generalno govoreći stanje je zadovoljavajuće, a u poređenju sa istim periodom prošle godine, podjeljeno po kategorijama bilježi se porast ili smanjenje. Primjera radi, broj krivičnih djela je veći za 29, a podneseno je 49 više izvještaja o krivičnim djelima nadležnom tužilaštvu.
Procenat otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu iznosi 59, 79%, dok je procenat ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela 76, 01%.
Kada su u pitanju krvni delikti (ubistva, pokušaj ubistva) broj krivičnih djela je veći za 11.

Smanjen je broj krađa automobila za 15. Povećan je broj slučajeva vezanih za narkomaniju a smanjen za prostituciju.
Znatno je smanjen i broj krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnih osoba za 36, 60 %, manje je i narušavanja javnog reda i mira za 16, 4 % u odnosu na isti period prošle godine.

Jučer je istaknuto da je konačno postignut uspjeh u zaustavljanju porasta broja saobraćajnih nesreća, posebno onih sa smrtno stradalim osobama. U tretiranom periodu dogodilo se 1184 saobraćajnih nesreća što je za 135 nesreća manje, smrtno je stradalo 9 lica što je za 6 lica manje, a za 18 je i manje osoba koje su zadobile teške tjelesne povrede.

Manje je registrovanih požara i eksplozija, a posebno je veliki napredak postignut u smanjenju broja lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava i to za 87 %.

Navedeno je jučer da se često dešava da krađe u našem gradu i kantonu vrše lica koja dolaze izvan kantona. Dolaze iz Zenice, Bijeljine, Doboja i drugih mjesta, obiju kuću, auto ili ga ukradu, i u toku dana napuste grad.

Izvještaj sadrži i podatke o broju odbijenih naredbi i omalovažavanja policijskih službenika. Mada ih je manje za 18, 3 % i dalje je dosta onih koji odbijaju naređenja a sve se to dešava zbog znatno smanjennih ovlasti policijskih službenika.

Prema pokazateljima, statističkim podacima, jasno je da se radi na poboljšanju stanja javnog reda i mira, i da bi uz pomoć građana stanje bilo još bolje. Problem je što broj 122 neki često koriste za neslane šale, više od pola poziva je bilo navođenje na krivi trag.

S.Mešić