TUZLARIJE - BILTEN TK

05.01.2023.
Krajem godine počinje izgradnja autoceste Orašje – Tuzla

Tuzlarije


Više od 20 godina Tuzla čeka bolju putnu komunikaciju i povezanost sa drugim kantonima i šire. Nakon današnjeg sastanka održanog u Gradskoj upravi Tuzla, na temu započetih i planiranih aktivnosti na izgradnji autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča, priča je pokrenuta s mrtve tačke.

Tuzlarije


Današnji sastanak inicirali su izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH Ešef Džafić i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Na sastanku su prezentirani Idejni projekat autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča LOT5 i Elaborat identifikacije parcela za eksproprijaciju – LOT 5. Dalju proceduru pojasnio je direktor JP Autoceste Federacije BiH Ešef Džafić:



- Očekujem da gradnja ove autoceste, od Mihatovića do Previla, krene u drugoj polovini tekuće godine. Vlada FBiH je obezbijedila sredstva za izgradnju dijela ove autoceste u iznosu od 134.000.000 KM, kao i sredstva za projektovanje i eksproprijaciju. Sredstva nisu upitna i sada je do dinamike i angažovanosti svih učesnika. Uposlenike i čelnike Grada Tuzle ne treba moliti, oni su zaista učinili mnogo toga sa svoje strane da dođemo u ovu fazu izrade projektne dokumentacije pa i samog čina početka gradnje – istakao je izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH, Ešef Džafić.

Tuzlarije


- Čekamo preko dvadeset godina da Tuzla dobije bar metar autoputa, kazao je između ostalog bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, naglašavajući značaj povezivanja dobrim putnim pravcima.



V.D. gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić, rekao je da je danas historijski dan za Tuzlu. Zahvalio se direktoru Džafiću i predsjedavajućem Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Imamoviću.



Direktor Džafić govorio je i o budućim planovima za izgradnju putnih pravaca vezanih za ovo područje:



- Vlada Federacije BiH je donijela odluku o proglašenju javnog interesa u zoni eksproprijacije, biće izvršena pravična naknada i ne očekuju se problemi na području Mihatovića, koje pojedinci najavljuju - naglasio je direktor Džafić, dodavši da u toj oblasti imaju veliko iskustvo.

Sabina Mešić