TUZLARIJE - BILTEN TK

19.04.2023.
Ostale odluke Vlade TK donesene na 3. redovnoj sjednici:
400.000 KM Udruženju „Merhamet“

Tuzlarije


S ciljem stvaranja pretpostavki za kvalitetniji rad i ostvarivanje boljih rezultata rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, ali i otklanjanja poteškoća koje su limitirale rad Uprave, Vlada TK je jučer u okviru realizacije Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, Upravi odobrila ukupno 165.000 KM.

Od ovog iznosa 140.000 KM je namijenjeno za nabavku motornih vozila, s obzirom na dotrajalost i nepouzdanost vozila kojima trenutno raspolažu Kantonalne inspekcije, dok je 25.000 KM namijenjeno za nabavku računarske opreme.

Vlada Tuzlanskog kantona dala saglasnost na odobravanje 400.000, 00 KM Udruženju HO „Merhamet“ MDD Sarajevo Regionalni odbor Tuzla za potrebe Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli.

Vlada je privrednom društvu „INTERTRANS-KOMERC MUSIĆ“ d.o.o. Srebrenik dodijelila koncesiju za eksploataciju kamena krečnjaka na PK „ITK KOP“ kod Gornje Špionice, na period od pet godina, računajući od dana obostranog potpisivanja ugovora o koncesiji. Odlukom su precizirani i iznosi jednokratne i tekuće koncesione naknade.

Na jučer održanoj sjednici, Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Program Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o korištenju sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2023. godini. Od ukupno 4 miliona KM, koliko je u Budžetu TK planirano za ove namjene jučer je izvršena raspodjela dijela sredstava, u iznosu od 585.019, 87 KM, koja se odnose na finansiranje projekata prenesenih iz 2022. godine, te za studiju upotrebne vrijednosti zemljišta za podučje općine Doboj Istok.
Poput Programa raspodjele sredstava vodnih naknada, preostali dio planiranih, a neraspoređenih sredstava bit će planiran za projekte nakon konsultacija sa općinama i gradovima, u skladu sa prioritetima djelovanja.

Vlada Tuzlanskog kantona je jučer, u skladu sa Programom manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2023. godinu, donijela 17 odluka o odobravanju sredstava sa ove potrošačke jedinice, a u cilju sufinansiranja manifestacija, za koje je utvrđeno da na adekvatan način predstavljaju Tuzlanski kanton i doprinose razvoju, kulture, sporta poduzetništva, te uopšte doprinose poboljšanju ambijenta i kvalitete života građana Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona jučerašnjom je odlukom utvrdila visinu naknade troškova za odvojen život od porodice i troškove smještaja u mjestu rada sudija, tužilaca i stručnih saradnika kantonalnog suda, kantonalnog tužilaštva i općinskih sudova, te visinu, uvjete i način ostvarivanja naknade za obavezno dežurstvo ili pripravnost. Ova prava utvrđena su nedavnim Izmjenama i dopunama Federalnog zakona o plaćama i naknadama sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, a Vladi Tuzlanskog kantona je ostavljeno u obavezu da svojim posebnim propisom utvrdi visinu ovih naknada.

Vlada je jučer odobrila prodaju putničkog motornog vozila „Škoda Rapid“, , koja je trenutno u vlasništvu Poljoprivrednog zavoda Tuzla, upravne organizacije u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

S obzirom na izvršene povrate neutrošenih sredstava, odobrenih za prethodno specificirane namjene, na održanoj sjednici Vlada je dala više saglasnosti na odluke Ministarstva privrede o isknjižavanju sredstava.

Vlada je jučer utvrdila da osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima za mjesec april 2023. godine ostaje nepromijenjena i iznosi 5 KM.

Također, Vlada je dala i saglasnost za isplatu naknade članovima komisije za provođenje postupka ponovnog licenciranja studijskog programa prvog ciklusa studija „Menadžment u turizmu“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Vlada je jučer prihvatila Izjašnjenje Ministarstva obrazovanja u nauke u pogledu autentičnog tumačenja odredbe Standarda i normativa visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, te ga dostavila Zakonodavno – pravnoj komisiji Skupštine TK na dalje postupanje.

Na jučer održanoj sjednici Vlada je donijela odluke o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, čime se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2023. godinu.

Zbog činjenice da osobe koje su inicijalno imenovane u Koordinacioni tim za izradu Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za područje Tuzlanskog kantona i praćenje njegovog provođenja, nisu više uposlenici organa i institucija koje su ih u svoje ime imenovale u ovo koordinaciono tijelo, Vlada je, izmjenom ranije donesene odluke, na pozicije tih osoba imenovala nove članove, svoje predstavnike u Timu.

Vlada je donijela odluke kojim su utvrđeni tekstovi i na osnovu kojih će biti raspisani javni oglasi radi popunjavanja pozicija predsjednika i članova upravnih odbora Javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

U izvještajnom dijelu sjednice Vlada je prihvatila Izvještaj o radu JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona za period od 01.01. do 31.12.2022. godine.