TUZLARIJE - BILTEN TK

30.04.2009.
Vlada TK
Usvojena Informacija o uticaju ekonomske krize u TK sa programom mjera


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o uticaju ekonomske krize na Tuzlanski kanton sa prijedlogom mjera, koji je uradila Vladina Radna grupa.
Informacija je urađena na osnovu karakterističnih indikatora ekonomsko–socijalnih kretanja u 2008. i na početku 2009. godine kako u BiH odnosno FBiH tako i u Tuzlanskom kantonu, a koji govore o negativnim efektima krize.


Privredna društva iz oblasti industrije, energetike i rudarstva u Tuzlanskom kantonu su u prošloj godini ostvarili ukupan prihod od 1.574.121.661 KM i dobiti od 15.869.110, 00 KM. U odnosu na 2007. godinu ukupan prihod je veći za 13%.
U industriji Tuzlanskog kantona u 2008. godini povećana je prosječna plaća za 12% i iznosi 546 KM, a zabilježen je trend pada nezaposlenosti i rasta broja zaposlenih.
Ovi pokazatelje govore da je ekonomska kriza pogodila Tuzlanski kanton na kraju godine u kojoj su u privredi zabilježeni najbolji rezultati nakon rata.

Kako je istakao profesor Mustafa Burgić, koordinator Radne grupe koja je pripremila ovaj materijal, kriza je, nažalost, zaustavila pozitivne trendove i već osjetno djeluje na pogoršanje dostignutog stanja u pogledu očuvanja postignutog stepena uposlenosti, privrednog i ekonomskog razvoja. Njen udar je pogodio pojedine sektore tako da već dolazi do otpuštanja radnika zbog smanjenih narudžbi i smanjenja izvoza, ali i do znatnog usporavanja nivoa novog zapošljavanja u odnosu na prethodni period.

Takvu sliku pružaju sumirani rezultati u metalskom sektoru koji je jedan od najvažnijih sektora u Tuzlankom kantonu, čije poslovanje ostavlja snažne direktne i indirektne posljedice po niz drugih industrija.

Anketa, provedena u januaru 2009. godine, je pokazala da je otpuštanje radnika u metalskom sektoru počelo u zadnjem kvartalu 2008. godine.
Slična situacija je i u sektoru bazne i hemijske industrije, sektoru tekstila, kože, obuće i gume, građevinarstvu i industriji građevinskih materijala.
U cilju ublažavanja negativnih efekata ekonomske krize Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Program mjera čiji su osnovni ciljevi:

1. Održati postojeći nivo industrijske proizvodnje i zaposlenosti
2. Održati kontinuitet investicione aktivnosti u Tuzlanskom kantonu
3. Racionalnim upravljanjem Budžeta osigurati nesmetano izvršavanje svih funkcionalnih nadležnosti kantona.

Program sadrži sljedeće mjere:

1. Nastaviti sa dosljednom primjenom Prvog paketa mjera štednje za 2009. godinu, koji je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila u decembru 2008. godine i kojim su već napravljene značajne uštede po osnovu smanjenja materijalnih troškova.

2. Ministarsvo finansija će u skladu sa analizom ostvarenja prihoda, a po potrebi, predlagati smanjenje utroška sredstava po odobrenim finansijskim planovima. Ministarstvo finansija će u saradnji sa ostalim ministarstvima i drugim budžetskim korisnicima podnositi Vladi mjesečne i kvartalne izvještaje o ostvarenim uštedama i eventualne izmjene i dopune Budžeta predložiti u skladu sa smjernicama Fiskalnog vijeća BiH.

3. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove će izraditi operativne Planove rada inspekcijskih i drugih kontrolnih organa u novonastalim okolnostima, sa posebnim akcentom na kontrolu rada „nacrno", naplate budžetskih prihoda i kontrolu kvaliteta uvozne robe, uz obavezno mjesečno izvještavanje Vlade Tuzlanskog kantona.

4. Resorna Ministarstva će od nadležnih organa privrednih društava, u kojima prava po osnovu državnog kapitala vrši Vlada Kantona, tražiti programe mjera:

- tehničke i finansijske konsolidacije sa akcentom na smanjenje svih troškova poslovanja i podizanje kvaliteta poslovne i finansijske pozicije društva,
- poboljšati ekonomičnost svih materijalnih troškova, angažovanja zaposlenih na određeno vrijeme i po ugovoru o djelu, te ostalih troškova koji nisu direktno vezani za djelatnost.

5. Od Federalne Vlade zahtijevati intenziviranje aktivnosti na realizaciji investicija u energetskom sektoru, javnih radova i infrastukturnih projekata, što će za rezultat imati povećanje domaće potražnje i rast zaposlenosti, a samim tim i ekonomski rast.

6. Inicirati izmjene zakonskih propisa kojim bi se obezbijedilo olakšano finansiranje izvozno orijentisanim preduzećima, zbog produženog ciklusa naplate kako bi se podstakla njihova konkurentnost na međunarodnim tržištima.

7. Finansijski podržati razvojne projekte privrednih društava, sa osiguranim tržištem, u cilju osiguranja kontinuiteta tekućeg i razvojnog poslovanja.

8. Omogućiti reprogramiranje dugova privrednih subjekata prema Budžetu Tuzlanskog kantona gdje god za to postoje zakonske mogućnosti i opravdani razlozi.

9. Poboljšati i pojednostaviti uslove i kriterije kreditiranja za tekuća i investiciona ulaganja putem poslovnih i razvojnih banaka u dijelu u kojem nadležnosti ima Vlada Tuzlanskog kantona.

10. Zahtijevati ažurniji rad stečajnih sudija i stečajnih upravnika u cilju skraćenje procesa vođenja stečajnih postupaka sa ciljem stavljanja stečajne mase u aktivan odnos izmirenja obaveza prema Zakonu o stečaju u kojima se nalazi značan kapital koji se može staviti u funkcionalnije aktivnosti.

11. Podsticati restruktuiranje sektora energetike i rudarstva

12. Podsticati ekonomsku valorizaciju prirodnih resursa, kroz davanje koncesija na duži period i usmjeravanje naplaćene naknade za koncesije i unapređenje lokalne komunalne infrastrukture

13. U saradnji sa jedinicama lokalne samouprave ući u razradu sistema efikasnog upravljanja komunalnim sektorom privrede na principu tržišnih uslova i postavljanjem
sposobnog menadžmenta koji će obezbijediti razvoj i dobit kao izvorni prihod budžeta općina i kantona.

14. Da lokalne zajednice preuzmu odgovornost za stanje i razvoj privrednih kapaciteta koji su iz njihove nadležnosti.

15. Pooštriti kontrole kvaliteta pri uvozu proizvoda uz strogu primjenu tehničkih propisa, te intenzivirati aktivnosti na usklađivanju tehničkih propisa u BIH sa direktivama EU, a koje su u nadležnosti kantonalnih vlasti.

16. Promovisati i podržavati potrošnju i korištenje domaćih roba i usluga

17. Usvojiti Strategiju zapošljavanja Tuzlanskog kantona, uvažavajući aktuelno stanje i uticaj ekonomske krize.

18. Kontinuirano provoditi Socijalni programa zbrinjavanja radnika koji ostaju bez posla u skladu sa važećim propisima i finansijskim mogućnostima.

19. Povećati angažovanost na kandidiranju Projekata za dobijanje bespovratnih sredstava od IPA fondova.

20. Inicirati donošenje Zakona kojim će se obezbijediti stimulativni uslovi davanja objekata u vlasništvu Države i općina privrednicima i poduzetnicima.

21. Podržavati uvođenje novih tehnologija u funkciji unapređenja privrednog razvoja
kantona i angažovanja mladih visokostručnih kadrova.

22. Jačati povjeranja u institucije zakonodavne, sudske i izvršne vlasti.

Priredio(la): S.M.