TUZLARIJE - BILTEN TK

29.04.2009.
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK
Certificirani nastavnici i stručni saradnici iz šest srednjih škola TK


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u saradnji sa EU VET 3 (Development of Vocational Education and Traning), realizira projekat Razvoj stručnog obrazovanja i obuke.

U sklopu ovog projekta završena je četvrta faza reformskih procesa u srednjem stručnom obrazovanju koji je obuhvatio 5+1 porodicu stručnih i srodnih zanimanja.
Projekat je jedinstvenog karaktera i impementira se na području cijele Bosne i Hercegovine, uz podršku Europske unije, a sa područja Tuzlanskog kantona u I fazi EU VET 3 učestvovalo je pet pilot škola čiji su nastavnici i stručni saradnici učestvovali u razvijanju modularnih nastavnih planova i programa.


U ovoj fazi reformskih procesa ove faze EU VET 3 obuhvaćene su škole :

- MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA BANOVIĆI
- MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA “HASAN KIKIĆ” GRADAČAC
- MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA TUZLA
- SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA TUZLA
- MJEŠOVITA SREDNJA RUDARSKA ŠKOLA TUZLA
- MJEŠOVITA SREDNJA HEMIJSKA ŠKOLA TUZLA

Svi nastavnici i stručni saradnici koji su učestvovali u razvijanju modularnih nastavnih planova i programa su certificirani, što u krajnjem slučaju, za učenike pomenutih škola znači, da će njihove diplome, (nastavni proces po modularnim nastavnim planovima i programima), imati međunarodnu validnost i priznanje.

Osim nastavnika i stručnih saradnika iz ovih škola, certificirana su i četiri predstavnika Pedagoškog zavoda, a posebni certifikati obezbjeđeni su i za dva mentora projekta, Edinu Delić i Šukriju Džidić koji su bili voditelji timova za pojedine porodice stručnih i srodnih zanimanja, gdje su polaznike usmjeravali u razvoju modularnih nastavnih planova i programa shodno porodicama zanimanja koje su obuhvaćene projektom.
Kako se i očekuje, reformski procesi bit će nastavljeni i u narednom periodu, kroz razvojne faze projekta koji slijede u okviru usklađivanja bosansko-hercegovačkog i europskog nastavnog sistema.

Svečanost dodjele certifikata održana je u Pedagoškom zavodu Tuzla, a certifikate nastavnicima, stručnim saradnicima i predstavnicima škola uručila je doc. dr. Mirzeta Hadžić Suljkić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a.

Priredio(la): S.M.