TUZLARIJE - BILTEN TK

14.06.2023.
Sistem nema adekvatan odgovor za teško delikventno ponašanje maloljetnika

U povodu nemilog događaja u OŠ "Lukavac Grad" u Lukavcu, ispred škole su se danas okupili predstavnici Skupštine i Vlade TK, Zavoda za obrazovanje TK, te Općine Lukavac.

Tuzlarije


Dijete koje je počinilo ovo djelo je od drugog polugodišta ove školske godine učenik OŠ Lukavac Mjesto, u koju je prebačen kao rezultat disciplinske mjere u skladu sa Pravilnikom o povredama discipline i postupku o utvrđivanju disciplinske odgovornosti učenika.

Ministar obrazovanja Ahmed Omerović dao je kratku izjavu, rekavši da prestaje nastava u svim osnovnim i srednjim školama u TK, te da će do nove, 2023/24. školske godine Vlada Tuzlanskog kantona u saradnji sa Skupštinom Kantona i drugim relevantnim institucijama nastaviti da radi na uspostavi sigurnijeg okruženja u školskim ustanovama u Tuzlanskom kantonu.



Gradonačelnik Lukavca Edin Delić, rekao je da svi potreseni. Istakao je prisebnost uposlenika škole koji su se pobrinuli za svoje učenike.



Dječak, koji je danas pucao u nastavnika OŠ "Lukavac Grad", i ranije je prijetio, protiv njega primjenjen je niz disciplinskih mjera, između ostalog i premještaj u drugu školu. U pitanju je mlađi maloljetnik (13) koji ne može biti krivično gonjen. Ovaj i slični slučajevi, ukazuju na manjkavost pravosudnog sistema, koju neki maloljetnici svjesno koriste.

Povrijeđeni nastavnik je još uvijek u opeacionoj sali. Učenik je priveden, oko škole su policijske trake. Još nije završen uviđaj.


Sabina Mešić