TUZLARIJE - BILTEN TK

28.04.2009.
Valentin Incko susreo se sa premijerom TK Enesom Mujićem


U okviru današnje posjete Tuzlanskom kantonu Visoki predstavnik međunarodne zajednice i Specijalni izaslanik Evropske unije za BiH Valentin Incko susreo se sa premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem.


Razgovarano je o aktuelnom stanju u BiH i refleksijama svjetske ekonomske krize u Tuzlanskom kantonu.
Visokog predstavnika je interesovalo šta Vlada Tuzlanskog kantona poduzima u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i kako unaprijediti koordinaciju svih nivoa vlast u BiH.
Premijer Mujić je upoznao gospodina Incka sa osnovnim karakteristikama Tuzlanskog kantona, činjenicama da je ovo najmnogoljudniji kanton sa vrlo značajnim privrednim potencijalima.
„Ekonomska kriza je već krajem 2008. godine uticala i na privredu ovog područja, posebno izvozno-orijentisane kompanije. Određeni pokazatelji, međutim, govore da su nizom poduzetih mjera još uvijek spriječeni drastični negativni efekti. Posljednji zvanični podaci govore o blagom poboljšanju u oblasti zapošljavanja. Potrošnja električne energije u Tuzlanskom kantonu nije zabilježila pad i mi očekujemo da ćemo sa dodatnim mjerama koje poduzimaju svi nivoi vlasti ali i sami privrednici uspjeti prevazići ovu krizu. U potpunosti podržavamo još snažniju koordinaciju svih fiskalnih tokova u BiH. Vlada Tuzlanskog kantona je, kako svojim vlastitim mjerama, tako i snažnom podrškom svim aktivnostima koje se vode na višim nivoma vlasti, pokazala opredjeljenje da provedeve sve što bude neophodno kako bi se pružila podrška privredi i očuvanju radnih mjesta odnosno očuvala stabilnost BiH“ istakao je premijer Mujić.
Gospodin Incko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su kantonalne vlasti reagovale već na prve pokazatelje o negativnim efektima ekonomske krize te izrazio podršku svim nastojanjima da se ide naprijed.
„Znam mnogo toga o ovom području i o vašim potencijalima koje imate. Ovakvim posjetama želim izraziti podršku promociji i širenju pozitivne energije koja nam je potrebna za rješavanje problema, prevazilaženje krize i razvoj Bosne i Hercegovine u cjelini.
Koordinacija fiskalnih tokova je izuzetno važna kao i čvrsta saradnja svih nivoa vlasti.
Tu saradnju treba stalno unapređivati“ istakao je gospodin Incko.
Visoki predstavnik se interesovao i za početak rada Disciplinskog centra za maloljetnike Tuzlanskog kantona te izrazio podršku ovakvim projektima, a zanimalo ga je i mišljenje premijera Mujića o predstojećem Kongresu Stranke demokratske akcije.
Premijer Mujić je kazao da je predstojeći Kongres SDA BiH izuzetno važan događaj te izrazio uvjerenje da će ova stranka predstojećim Kongresom potvrditi svoju demokratičnost.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.