TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2009.
Predstavnici centara ˝Lotos˝ i ˝Threshold˝ posjetili Ministarstvo za rad i socijalnu politiku

U posjeti Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog katnona danas su boravili predstavnici Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos“ i Centra za samostalni život „Threshold“ iz Finske.



Tema sastanka bio je projekat promocije UN-ove Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i jačanje kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom koji je podržan od Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske, a koji će „Lotos“ realizirati u partnerstvu sa humanitarnom organizacijom „Partner“ iz Banja Luke i Centrom za samostalni život „Threshold“ iz Finske.

Ovaj projekat za primarni cilj ima osnaživanje organizacija i pojedinaca sa invaliditetom za njihovo puno uključivanje u društvo i ostvarivanje njihovih ljudskih prava.

„Koliko vidimo u Bosni i Hercegovini je u poslijednje vrijeme postignut značajan napredak kada je u pitanju politika prema osobama sa invaliditetom. Raduje nas kada vidimo da u BiH ima ljudi koji su na određenim političkim funkcijama, a kojima je stalo da tu politiku i ukupnu situaciju i dalje unaprijede.
U cilju osnaživanja i ohrabrivanja osoba sa invaliditetom do sada smo u saradnji sa organizacijom „Lotos“ razvili jednogodišnji projekat koji želimo nastaviti i u naredne 3 godine.“ Istakao je Kalle Konkkold, izvršni direktor „Threshold“ asocijacije.

Današnjem stastanku u ime UG „Lotos“ prisustvovao je predsjednik udruženja Suad Zahirović koji se Ministarstvu zahvalio za dosadašnju pomoć i saradnju, te podsjetio da „u procesu pregovaranja i gradnje partnerstva treba pronaći rješenja koja su prihvatljiva i ostvariva i za institucije vlasti i osobe sa invaliditetom, a koja doprinose poboljšanju kvalitete života osoba sa invaliditetom.“

Ministar za rad i socijanu politiku TK Faruk Vikalo se zahvalio gostima iz Republike Finske za pomoć i saradnju koju, zajedno sa Vladom Republike Finske, pružaju Bosni i Hercegovini, te posebno istakao saradnju i aktivnosti sa organizacijom „Lotos“. „Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Informativnim centrom „Lotos“ i na uspješan način realiziramo projekte podrške osoba sa onesposobljenjem. Posebno želimo istaknuti naš rad na profesionalnoj rehabilitaciji i edukaciji osoba sa onesposobljenjem i njihovom uključivanju u zajednicu. U narednom periodu planiramo nastaviti započetu saradnju i realizaciju projekata podrške.“


Odjeljenje za informisanje