TUZLARIJE - BILTEN TK

05.12.2008.
Danas u zgradi Vlade TK
Press konferencija u povodu Kurban bajrama i opasnosti od bruceloze


U povodu predstojećeg Kurban bajrama, a vezano za aktuelnu situaciju kada je u pitanju bruceloza, u zgradi Vlade TK danas je održana press konferencija.



Problem bruceloze je vrlo složen i zato se ne može riješiti na lokalnom novu nego treba djelovati globalno, međugraničnom saradnjom zahvatiti region ili bar Bosnu i Hercegovinu.

Mnogo je karika u lancu koje treba dobro da funkcionišu da se problem sanira, ali kako se to obično dešava, i ovaj problem usložnjavaju zakazivanje određenih nivoa vlasti. Prema riječima minstra Amira Hasića, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona učinilo je maksimalno od onoga što je u njihovoj nadležnosti ali većina od ranije određenih mjera nije izvršena na federalnom, odnosno lokalnom nivou. Misnistar Hasić dalje kaže da su na nivou lokalnih zajednica, načelnici općina i općinske službe, krive što se na cijelom području TK nisu obezbijedila mjesta za ukopavanje zaraženih životinja.

Ministar zdravstva Asim Musić, naglasio je da je ovih dana povećana mogućnost zaraze brucelozom jer puno veći broj ljudi dolazi u kontakt sa životinjama zbog klanja kurbana. Više puta je ponovio da se vodi računa od koga se kupuje stoka, da se stoka kolje u uslovima koji odgovaraju higijenskim priopisima, te da se termički obrađuju i meso i mliječni proizvodi. To je onaj preventivni minimum mjera zaštite od zaraze koje svaki čovjek može uraditi.

S.M.