TUZLARIJE - BILTEN TK

29.01.2008.
Vlada TK pokrovitelj konferencije Internacionalne lige humanista


Premijer Tuzlanskog kantona danas se susreo sa predstavnikom Internacionalne lige humanista dr. Seadom Jamakosmanovićem.
Razgovarano je o predstojećoj Konferenciji „Bosna i Hercegovina od IV Kongresa ILH do danas“, koja će biti održana u Tuzli 11. marta 2008. godine.

Gospodin Jamakosmanović je upoznao premijera Mujića da je prije deset godina Internacionalna liga humanista počela da djeluje u BiH, i to prvo u Tuzli, odnosno Tuzlanskom kantonu.



Ovaj region tada je prepoznat kao područje u kojem se poštuju ljudska prava.
Konferencijom „Bosna i Hercegovina od IV Kongresa ILH do danas“ bit će obilježena desetogodišnjica djelovanja Internacionalne lige humanista u Bosni i Hercgovini. Cilj je i sagledati stanje ljudskih prava u proteklih deset godina u BiH.

Očekuje se da će tom prilikom u Tuzlu doći predstavnici ILH-a iz BiH i svijeta, predstavnici međunarodne zajednice, diplomatskog kora i svih nivoa vlasti u BiH te istaknuti naučnici, umjetnici, privrednici i drugi dužnosnici.

Premijeru Mujiću je upućena molba da Vlada Tuzlanskog kantona bude pokrovitelj ove konferencije.

Prihvatajući pokroviteljstvo premijer Tuzlanskog kantona je izrazio poštovanje prema radu Internacionalne lige humanista i njenom zalaganju za poštivanje ljudskih prava.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo što iz Tuzlanskog kantona imamo istaknute laureate ILH-a prof. Imšira Imširovića, prof. Emira Kabila, dr. Seada Jamakosmanovića i prof. Zijada Pašića te izrazio uvjerenje da će Konferencija koja će biti održana 11. marta u Tuzli biti prilika da se još jednom iskaže opredjeljenje Tuzlanskog kantona za potpuno poštivanje ljudskih prava i otvorenost za saradnju sa svim prijateljima BiH.

Odjeljenje za informisanje