TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2009.
Hotel ˝Senad od Bosne˝ - 7. i 8. maj 2009. godine
Savjetovanje arhivskih radnika BiH


U povodu 55. godišnjice rada Arhiva Tuzlanskog kantona, kao i Međunarodnog arhivskog dana, u organizaciji Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine, JU Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK, 7. i 8. maja će se održati Savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine.



- Riječ je o naučno stručnom međunarodnom skupu na kojem će biti podneseno 30 saopštenja o problematici koja je veoma aktuelna za oblast arhivstike i historiografike. Saopštenja su fokusirana na dvije tematske cjeline: Arhivska građa o Bosni i Hercegovini, van njenih granica i Uticaj tranzicije na stanje i zaštitu arhivske građe u Bosni i Hercegovini. Učesnici skupa su eminentni historičari i arhivisti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Međarske, Srbije i Turske, pojasnio je direktor Arhiva TK Izet Šabotić na danas održanoj press konferenciji u prostorijama Arhiva.

Sejdalija Gušić direktor Historijskog arhiva u Sarajevu čestitao je kolegama iz Tuzle 55 godina uspješnog rada te rekao da se proces tranzicije u BiH značajno odrazio na arhivsku djelatnost. Predmet interesovanja stručnjaka za ovu oblast je nastala arhivska građa unazad 500 godina sa ovih područja, a posebno ona koja je uništena za vrijeme agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Na Savjetovanju koje će biti otvoreno sutra (7. maja) u hotelu "Senad od Bosne" na jezeru Modrac, očekuje se 120 učesnika. Uz stručna izlaganja predviđene su i prezentacije arhivske i informatičke opreme, promocija publikacije “Defteri bijeljinskog kadiluka” autroa Kemala Nurkića, kao i Arhivske prakse 2008.
Pozitivni pomaci u oblasti arhivistike i historiografije, nauke u cjelini kao značajnom doprinosu razvoju duštva i države, neki su od ciljeva Savjetovanja.

S.Mešić