TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2023.
Obilježavanje Međunarodnog dana žena na selu:
Sajam proizvoda žena sa sela na Trgu slobode

UG “Vive Žene“ Tuzla, u saradnji sa Mrežom žena u Podrinju koju čine slijedeće organizacije: UŽ „Jadar“ Konjević Polje, UŽP Podrinjka, Skleani Srebrenica UPP „Drina“ Burnice, Udruženje žena Cerska, Udruženje žena Podrinje Vlasenica, Udruženje Anima Djulići, Udruženje Procvat Podrinja Glogova i ženska grupa iz MZ Suha, te udruženje žena Žena ženi iz Kladnja pozivaju Vas na obilježavanje Međunarodnog dana žene na selu.

Tuzlarije


Tim povodom Vive Žene, uz podršku Udruženja i grupa iz sjeveroistočne BIH -Podrinje, će organizovati 14.10.2023. Sajam proizvoda žena sa sela, Trg Slobode Tuzla, od 09:00 – 14:00, gdje će članice Udruženja i grupa predstaviti svoju kućnu i domaću radinost, a također prezentirati svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života. Pored učešća udruženja i grupa iz Opština Bratunac, Srebrenica, Zvornik, Milići i Vlasenica na sajmu će izlagati i Udruženja iz Tuzlanskog kantona.

Prvi Međunarodni dan žena sa sela obilježen je 15. oktobra 2008. godine. Generalne skupštine UN-a u svojoj rezoluciji 62/136 od 18. decembra 2007. godine, priznaje „presudnu ulogu i doprinos žena sa sela, uključujući i domorodačke žene, u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, poboljšanje sigurnosti hrane i suzbijanje ruralnog siromaštva“ i od tada se 15. oktobar obilježava kao dan žena na selu u cijelom svijetu. Cilj obilježavanja ovog Dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja i ohrabriti ih da aktivnije učestvuju u društvu kako bi ostvarile značajniju ulogu u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

Vive Žene u saradnji sa organizacijama i grupama iz Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine već treću godinu obilježavaju Međunarodni dan žena na selu. Cilj nam je ovim aktivnostima skrenuti pažnju na položaj žene sa sela u BiH i njezin doprinos u razvoju BiH društva.


Žene u ruralnim područjima doprinose blagostanju svojih porodica i razvoju domaćinstava na selima. Dosadašnje analize su pokazale da, iako su žene vitalni faktor od kojih najviše zavisi oživljavanje sela i ruralni razvoj u cjelini, njihov nepovoljan položaj i problemi sa kojima se suočavaju, od osnovnih životnih potreba, pa do dugoročnih interesa u okviru održivog razvoja, ostaju marginalna tema.

Neophodno je osigurati bolji položaj žena u ruralnim sredinama, naročito u oblasti obrazovanja, prekvalifikacije, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, nasilja u porodici i pružanja različitih vrsta usluga stanovanja i komunikacije. Žene koje su cijeli život živjele i radile u domaćinstvu i u poljoprivredi, u većini slučajeva, nemaju penzija niti prihoda. U starijoj životnoj dobi više nisu sposobne za privređivanje pa su u najvećoj opasnosti od ekstremnog siromaštva i problema neadekvatnog pružanja zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite.