TUZLARIJE - BILTEN TK

01.05.2009.
Usvojena tri programa Ministarstva za rad i socijalnu politiku


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je dala saglasnost na tri Programa Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Data je saglasnost na Program raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći za 2009. godinu. Za ove namjene u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano je 564 000 KM.

Sredstva će biti dodjeljivana posredstvom općinskih centara za socijalni rad, a kako su kriteriji za dodjelu sredstava broj stanovnika i korisnika socijalnih davanja te broj nezaposlenih osoba najviše sredstava, 104 000 KM, bit će dodijeljeno općini Tuzla.

Vlada je dala saglasnost i na Program raspodjele sredstava namijenjenih za subvencije troškova prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije ovisnosti o drogama, za što je u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano 300 000 KM.

Treći usvojeni Program odnosi se na raspodjele sredstava za finansiranje troškova prijevoza učenika i studenata za 2009. godinu. Ovi troškovi se pokrivaju u punom iznosu iz Budžeta Tuzlanskog kantona za učenike, studente i pratioce iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, učenike i studente bez roditeljskog staranja koji su na porodičnom smještaju i učenike i studente sa invaliditetom, odnosno smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i njihove pratioce.

Za ove namjene u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano je 393 000 KM i bit će ralizirana posredstvom općinskih centara za socijalni rad.

Ovi programi bit će ralizovani u skladu sa raspoloživim sredstvima Budžeta i operativnim planovima izvršenja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu, a pozitivno mišljenje na Programe je dala i Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona.

S.M.