TUZLARIJE - BILTEN TK

01.12.2023.
106 ljekara sa Biroa će biti zaposleno u UKC-u i domovima zdravlja TK

S ciljem realizacije inicijative Lejle Vuković i Smaje Mandžića, poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, za zapošljavanje svih ljekara sa područja TK koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK, danas je u prostorijama Vlade TK održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih institucija u čijoj je nadležnosti provedba projekta.

Tuzlarije


Poslanica u Skupštini TK, Lejla Vuković, rekla je da je inicijativa prihvaćena jednoglasno:



U proteklih nešto više od godinu dana zdravstvenim ustanovama na području TK, Vlada TK doznačila je oko 23 miliona KM za nabavku neophodne opreme, a implementacijom ove inicijative zdravstvo na području TK bit će ojačano i kadrovski.

- Očekujemo realizaciju svega ovoga što smo investirali ali sve to možemo imati i nabaviti i dovesti na određeni nivo kada je u pitanju i oprema i aparati i sredstva rada ali ukoliko nemamo ljekara sve pada u vodu. Upravo iz tog razloga želimo da zaposlimo sve ljekare koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje, da od njih gradimo sve ono što zdravstveni sistem treba. Vrsne ljekare, specijaliste u svojim oblastima i zaista smatram da je ovo pravi momenat. Sve ovo što smo radili kada je u pitanju oblast zdravstva, tek treba da bude „naplaćeno“ u narednim godinama i da idemo u pravcu ozdravljenja zdravstvenog sektora na području TK“, kazao je premijer Haliagić.



Prema riječima ministrice Bećirović, na evidenciji Zavoda je 106 ljekara.



Na današnjem sastanku je dogovoreno da će biti ubrzane potrebne aktivnosti kako bi nadležne institucije što prije angažovale mlade ljekare.

Sastanku su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, poslanici Lejla Vuković i Smajo Mandžić, ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić i direktor Zavoda za zapošljavanje TK Miralem Softić.

S.M.