TUZLARIJE - BILTEN TK

06.12.2023.
Internacionalna romska unija:
Poziv na izmjenu Ustava TK u smislu garancije dva zastupnička mjesta u Skupštini TK za Rome

Tuzlarije
Mehmed Mujić, potpredsjednik Internacionalne romske unije


"Romi decenijama žive na području BIH, smatramo da je ovo naša zemlja i apelujemo na sve političke partije koje u Tuzlanskom kantonu djeluju kroz Skupštinu Tuzlanskog kantona na određene izmjene", poručuju iz Internacionalne romske unije.

Izmjene na koje pozivaju iz ove organizacije su:

- Izmjene Ustava Tuzlanskog kantona u smislu garancije dva zastupnička mjesta u Skupštini Tuzlanskog kantona za Rome.
- Pokretanje Inicijative za realizaciju svih presuda međunarodnih sudova (uključujući i presudu Sejdić-Finci), čime će se stvoriti preduslovi za punopravno članstvo BiH u EU.

- U TK živi preko 15.000 Roma, najmnogoljudnija smo od 17 nacionalnih manjina i smatramo da zaslužujemo veću zastupljenost u svim ogranima TK – istakao je Mehmed Mujić, potpredsjednik Internacionalne romske unije.

- Romi su dokazali svoj patriotizam u odbrambenom ratu 1992. do 1995. godine, stali u odbrani države Republike Bosne i Hercegovine, pri čemu je veliki broj Roma, pripadnika Oružanih snaga R BiH, poginuo i ranjen. Imali smo u ratu, zajednički sa svojim sugrađanima Tuzlanskog kantona isti duh životnih vrijednosti, uključujući i multikulturalnost zajedničkog života. Tuzlanski kanton je uvijek pokazao najbolje rezultate u provedbi prava (pa i prava Roma i drugih nac. manjina), te tražimo da u istoriji BiH bude zapisano da je Tuzlanski kanton, prvi kanton, koji je u pozitivnom smislu izmijenio Ustav – istakao je Mujić.