TUZLARIJE - BILTEN TK

09.05.2009.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva zdravstva TK


Na jučerašnjoj sjednici Vlada TK je usvojila Izvještaj o radu Ministastva zdravstva Tuzlanskog kantona za 2008. godinu. Rad Ministarstva u izvještajnom periodu razmatran je iz ugla normativne i analitičko – informativne djelatnosti, zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja kao i ostalih aktivnosti.


Kada je u pitanju normativna i analitičko informativna djelatnost, Ministarstvo je u 2008. godini Vladi Tuzlanskog kantona dostavilo niz dokumenata od kojih izdvajamo:
- Odluku o utvrđivanju Mreže primarne zdravstvene zaštite i zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite. Donošenje Mreže prati reformske aktivnosti u oblasti primarne zdravstvene zaštite, koja se prema strategiji razvoja zdravstva i projekta jačanja zdravstvenog sektora treba okončati do 2010. godine.
- Izvještaj o snabdjevenosti lijekovima na području TK sa posebnim osvrtom na ostvarivanje prava na lijekove sa esencijalne liste lijekova.
- Informacija o obezbjeđenju rezerve krvi za potrebe liječenja građana TK u 2008. godini sa osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnosti obezbjeđenja krvi kao lijeka.

Kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju u toku 2008. godine Ministarstvo je redovno pratilo stanje u oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, te poduzimalo potrebne mjere za normalno funkcionisanje sistema. Vršen je nadzor nad radom javnih zdravstvenih ustanova Tuzlanskog kantona, a redovno su provođene i aktivnosti za adekvatno osiguranje lijekova. Ministarstvo zdravstva TK pokrenulo je i aktivnosti na usaglašavanju Liste esencijalnih lijekova koji se izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa Listom esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH.

Od ostalih aktivnosti Ministarstva zdravtsva TK u 2008. godini izdvajamo aktivnosti na projektu „Plave bolnice“, evaluaciju i programiranje zdravstvene zaštite, organizaciju manifestacije „Dani zdravstva TK 2008.“ U saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva u mjesecu Julu 2009. godine organiziran je „Marš mira“ Srebrenica – Potočari. Također, s obzirom na moderne trendove informatičkog i centralnog upravljanja u svim segmentima zdravstva Ministarstvo zdravstva pokrenulo je niz aktivnosti koje za cilj imaju informatizaciju zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.