TUZLARIJE - BILTEN TK

10.01.2024.
Na jučer održanoj sjednici:
Kadrovska pitanja i ostale odluke Vlade Tuzlanskog kantona

Tuzlarije


U okviru kadrovskih pitanja Vlada je na jučer održanoj sjednici odredila punomoćnike državnog kapitala koji u ime osnivača vrše funkciju Skupštine JP Radio – televizija Tuzlanskog kantona.

Također, na lični zahtjev je razrješen trenutni i privremeno imenovan novi član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, te je doneseno više rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK na prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Federalnog zakona o zapošljavanju stranaca. S obzirom da je prednacrt Zakona urađen na inicijativu i prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH i da su predožene izmjene i dopune urađene sa ciljem da se poboljšaju postojeće odredbe Zakona o zapošljavanju stranaca, kao i da se stvore ukupni uslovi za zapošljavanje stranaca u situacijama kada poslodavci iz različitih razloga ne mogu naći odgovarajuću radnu snagu sa evidencije nezaposlenih u Kantonalnim službama za zapošljavanje ili nezaposleni sa evidencije ne prihvate odgovarajuću ponudu za posao kod određenog poslodavca, Kantonalno ministarstvo smatra da su predložene izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca opravdane i osnovane i dobro koncipirane.

Vlada je prihvatila prijedlog Evropskog suda za ljudska prava za zaključivanje prijateljske nagodbe u predmetu Antunović protiv Bosne i Hercegovine.

Vlada je prihvatila Informaciju Radne grupe za razmatranje inicijative za izmjene i dopune Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom.

Na jučer održanoj sjednici Vlada se upoznala sa Godišnjim izvještajem Kantonalne uprave civilne zaštite za 2022. godinu. Osim navedenog, Vlada je danas dala i saglasnosti na ažuriranu procjenu ugroženosti od požara Tuzlanskog kantona i ažurirani plan zaštite od požara Tuzlanskog kantona.

Vlada je prihvatila i Informaciju o transformaciji JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i Izvještaj o provedbi Zakona o javno-privatnom partnerstvu u 2022. godini.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK