TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2009.
Održana 85. redovna sjednica Vlade TK


Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona koja je održana danas, najviše je bilo riječi o zdravstvu. Razmotren je i prihvaćen Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana zavoda zdravstvenog osiguranja za 2008. godinu kao i Izvještaj o radu Ministastva zdravstva Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.



Usvojen je i Izvještaj o radu i poslovanju JZU UKC Tuzla. Prema riječima direktora UKC Tuzla Elmira Čičkušića, ostvareni su svi programski zadaci kao i određeni pomaci kada je u pitanju dužina bolničkog liječenja koje sada u prosjeku iznosi sedam dana. Treba napomenuti da se misli i na pacijente na Psihijatriji, Klinici za plućne bolesti i Hospisu gdje pacijenti duže borave. Najavljeno je i otvaranje Plave klinike za juni 2009. godine.

Nakon sjednice Vlade TK ministar Zoran Milić rekao je da je usvojen i Izvještaj o radu Minisarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Ministar se osvrnuo na svaku pojedinačnu oblast rekavši da rade neke novine u cilju pvećanja prodaje domaćih proizvoda. Kampanja „Kupujmo domaće“ nije dobro realizovana, smatra ministar Milić, nije na adekvatan način podržana od odgovarajućih organa. Što se tiče saobraćaja ministar je rekao da ima problema oko taksi prevoznika. Po njemu, rade paralelan posao sa gradskim autobusima što nije u redu. Taksisti moraju raditi na drugi način, polaziti sa taksi štandova i koristiti taksimetar.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas i Izvještaj o radu Direkcije cesta Tuzla za 2008. godinu. Direkcija upravlja mrežom regionalnih puteva u ukupnoj dužini od 340, 40 km, od čega 297, 30 km puta sa asfaltnim kolovozom i 43, 10 km puta sa makadamskim kolovozom.
U cilju stvaranja preduslova za stalno, nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja na putevima u TK, putem redovnog održavanja putne infrastrukture Direkcija ja investirala ukupno 808.371, 26 KM, što je 52, 49% od ukupno planiranih sredstava.


S.Mešić