TUZLARIJE - BILTEN TK

26.01.2024.
Od infrastrukturnih do obrazovnih projekata u saradnji sa Caritasom Švicarske

Tuzlarije


Povodom rezimiranja realizovanih projekata te unaprjeđenja saradnje danas je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović ugostio delegaciju Caritasa Švicarske koji su predstavili nova direktorica za područje Bosne i Hercegovine Anna Goos, direktor na odlasku Daniel Brankal te projekt menadžer Fuad Imamović.

U širokom dijapazonu saradnje koju je Vlada Tuzlanskog kantona ostvarila u prethodnom periodu sa švicarskim Caritasom nisu samo infrastrukturni projekti, naglasio je ovom prilikom resorni ministar Omerović.

„Zajedno sa njima smo radili na uvođenju novog zanimanja i evo nakon što je Pedagoški zavod završio novi nastavni plan i program i nakon što je Elektrotehnička škola ispunila sve potrebne preduslove danas ćemo toj školi dati rješenje o uvođenju zanimanja monter foto-naponskih sistema. Na sljedećem upisnom roku naši učenici će moći upisati novo zanimanje.“

Tuzlarije


Predstavivši svoju nasljednicu direktor Daniel Brankal je kazao da su u prethodnom periodu zajedno sa Ministarstvom obrazovanja sanirali veliki broj školskih objekata ali da je važna komponenta u tome bilo upravo praktično obrazovanje.

„Moram reći da je saradnja sa Tuzlanskim kantonom izuzetna i ovo je jedno od boljih iskustava. Zbog svega toga želimo da nastavimo da radimo ovdje i u budućnosti. Ono što je najvažnije je odgovornost koje su ministarstva i Vlada TK pokazali u prethodnom periodu i to je ključni razlog zašto želimo da sarađujemo i dalje“, kazao je direktor Brankal.

Projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović ovom je prilikom uručio energijske certifikate za školske objekte u Dobrnji, Ratkovićima i Donjoj Špionici u kojima je investirano više od 194 hiljade KM, pri tome su sredstva Caritasa iznosila 94 hiljade dok je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK uložilo 100.000 KM. U prethodne tri godine realizovani su projekti energetske intervencije u 9 objekata područnih škola, od čega su u osam objekata instalirane geotermalne pumpe, ukupne vrijednosti od 620.000 KM.

Tuzlarije


Prema Imamovićevim riječima „u ovoj godini predstoji energetska sanacija školskih objekata na području TK koje će odabrati zajedno sa Ministarstvom obrazovanja te nastavak edukacije profesora srednjih stručnih škola o temama energijske efikasnosti i korištenja novih izvora energije, te upis prve generacije učenika u novo zanimanje instalater solarnih sistema u Elektrotehničkoj školi u Tuzli“, kazao je projekt menadžer Imamović.

Pored toga, Centar za ekologiju i energiju Tuzla, kao partner Caritasa, kontinuirano je provodio edukaciju o temama energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te su izrađena 3 priručnika za profesore elektro, mašinske i građevinske struke, a programe obuke je prošlo preko 100 profesora iz škola Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK