TUZLARIJE - BILTEN TK

31.01.2024.
Izbor sportiste osoba sa invaliditetom TK:
U 2023. godini najbolji Tursunović i Jusufović

Tuzlarije


U petak je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održan prvi samostalni Izbor sportiste godine osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona u organizaciji Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Važno je za naglasiti da je ovo prvi put da Izbor sportiste osoba sa invalditietom Tuzlanskog kantona organizuje Sportski savez osoba sa invaliditetom.

Tuzlarije


Najboljima od najboljih u 2023.godini proglašeni su Ermin Jusufović u konkurenciji pojedinačnih i Alma Tursunović u konurenciji ekipnih sportova.

Tuzlarije


Predstavnici Sportskog saveza osoba sa invaliditetom su se zahvalili Vladi Tuzlanskog kantona te Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona na dugogodišnjoj finansijskoj i institucionalnoj podršci, te su tim povodom dodijelili i priznanja za doprinos razvoja sporta osoba sa invaliditetom na području Tuzlanskog kantona. Priznanja za doprinos razvoja sporta osoba sa invaliditetom dodijeljena su: Vladi Tuzlanskog kantona, Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlaskog kantona, Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, JU BKC Tuzla, Savezu ratnih vojnih invalida i Udruženju distrofičara Tuzlanskog kanton, Gradu Živinice i RTV TK.

Tuzlarije


Prisutnima se obratio i Ministar Gazdić koji je čestitao nagrađenima, te istakao da će Ministarstvo i u 2024.godini nastaviti sa aktivnostima kojima se pruža podrška vrhunskim sportskim rezultatima, te da će u okviru svojih nadležnosti značajno raditi i na povećanju sredstava za namjene odlaska takmičara na prestižna takmičenja.

U nastavku slijede nagrađeni u kategorijama:

Uspješni sportski radnici osoba sa invaliditetom:

Ševal Malčinović, Vehbija Tokić, najuspješniji sportski radnik Jakub Džinić.

Uspješni sportski treneri u sportovima osoba sa invaliditetom:

F ahrudin Muharemović sjedeća odbojka, Arnel Mujić košarka u kolicima, Drago Jakić.

Perspektivni mladi sportisti u sportovima osoba sa invaliditetom:

Strahinja Rosuljaš košarka u kolicima, Ensar Duraković streljaštvo, Edin Nurković sjedeća odbojka, Faris Huremović karate.

Najuspješnije ekipe osoba sa invaliditetom u ženskoj konkurenciji:

Ekipa predstavnika u pikadu, Streljački klub osoba sa invaliditetom Živinice.

Najuspješnije ekipe osoba sa invaliditetom u muškoj konkurenciji:

Sa vez sportista osoba sa invaliditetom u sportskom ribolovu, SKISO „Sinovi Bosne“ Lukavac, Košarkaški invalidski klub „Zmaj“ Gradačac.

Najuspješnije sportistkinje:

Senija Islamović pikado, Aida Odobašić pikado, Alma Tursunović streljaštvo

Najupsješniji sportisti:

Enes Kamberović košarka u kolicima, Nijaz Noćajević sportski ribolov, Ermin Jusufović sjedeća odbojka.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK