TUZLARIJE - BILTEN TK

19.05.2009.
U Tuzli otvoren Dječiji hospis - jedini u regionu


Prije pet godina u okviru UKC-a Tuzla otvorena je Palijativna njega za ležeće pacijete a zatim i dnevni hospis za njegu pacijenata u terminalnom stadiju karcinomske bolesti. Danas je u neposrednoj blizini postojećeg Hospisa otvoren dječiji hospis – Dječija kuća.


Odjeljenje palijativne njege koje funkcioniše u sklopu Klinike za plućne bolesti i TBC JZU UKC Tuzla, i danas otvoreni Dječiji hospis, jedine su bolnice ovog tipa u zemljama regiona.

Partneri iz Engleske i Irske, uz čiju je pomoć početna ideja i realizovana, predstavnici Humanitarne organizacije "Sisters of the Cross and Passion", te predstavnici svih zdravstvenih ustanova bili su danas prisutni na otvaranju Dječijeg hospisa.


Bilo bi lijepo da nema potrebe da se otvara Dječiji hospis, da nema teško bolesne djece, međutim, stvarnost je drugačija, nažalost mnoga djeca su bolesna i potrebna je pomoć i njima i njihovim roditeljima i najbližima.

Savremeno uređen Hospis namjenjen je za djecu oboljelu od različitih vrsta karcinoma, neuromišićnih bolesti kao i sa dugim hroničnim bolestima koja trebaju hospitalizaciju i palijativnu njegu. Osim liječenja Hospis ima ulogu i u psihološkoj potpori pacijentima i njihovim porodicama.





Hopsis ima šest kreveta, dnevni boravak, igraonicu, podrumske prostorije su uređene za pružanje fizijatrijskih i drugih tretmana, a u krugu objekta su igralište i park.
Objekat je opremljen najsavremenijim medicinskim pomagalima i namještajem te je sve uređeno tako da pacijenti, koliko im to njihova bolest dopušta, provode tu ugodne trenutke.


Dr. Samir Husić
- Danas je otvoren Dječiji hospis kao dio Centra palijativne njege. Od 2003. kada su učinjeni prvi koraci u palijativnoj njezi otvaranjem ležečeg pa zatim 2005. i dnevnog hospisa, hospitalizirano je više od 1600 pacijenata.
Naredni korak razvoja palijativne njege je bio pravljenje edukativnog centra, amfiteatra i biblioteke gdje se osoblje educira. Sve je rađeno u saradnji sa našim partnerima iz Velike Britanije i Irske, dobili smo i dva automobila koji služe za kućnu posjetu pacijenata kao i prevoz do Hospisa. I, evo sada, otvoren je Dječiji hospis čime je zaokružen proces organizovanja. Zahvaljujući našim partnerima, Ministarstvu zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo te menadžmentu UKC-a Tuzla, danas imamo prvi ovakav Centar na Balkanu. U Hrvatskoj godinama bezuspješno pokušavaju otvoriti nešto slično, to samo govori koliko je ovo važan korak,
rekao je danas šef Palijativne njege dr. Samir Husić.
U Dječijem hospisu nema vremenskog ograničenja za boravak pacijenata.

- Mi se trudimo da pomognemo što većem broju ljudi. Koliko neki pacijent boravi zavisi od reakcije pacijenta na tretman. Obezbjeđena je i psihološka stručna pomoć za pacijente ali i roditelje, jer kada je dijete hronično, dugo i teško bolesno onda je njima psihološka pomoć jako potrebna, dodao je dr. Husić.


Prema stručnim procjenama, šest kreveta uz mogućnost dodavanja ležaja je sasvim dovoljan broj jer nemaju sva bolesna djeca potrebu i za palijativnom njegom, a neka se djeca i izliječe.



Prema riječima direktora UKC-a Tuzla, prof.dr.Elmira Čičkušića, plemenita ideja za pružanje pomoći teško bolesnim ljudima došla je od časnih sestara iz Humanitarne organizacije "Sisters of the Cross and Passion" koje se decenijama bave njegom bolesnika i pomoći u savladavanju najtežih trenutaka i za pacijente i rodbinu.

- Izgradnja, opremanje i otvaranje novih zdravstvenih objekata predstavlja izuzetan događaj za svaku zemlju, a pogotovo za zemlju u rekonstrukciji i izgradnji kakva je naša Bosna i Hercegovina. A kada se radi o prvom objektu ove vrste u regiji i koji je pri tome namijenjen za njegu i tretman djece, tada je posebna čast i zadovoljstvo biti svjedokom i učesnikom ove ceremonije, rekao je u svom obraćanju prof.dr.Elmir Čičkušić, direktor JZU UKC Tuzla.
- Dječiji hospis neće predstavljati samo mjesto u kome će biti pružena njega ili medicinski tretman. On je filozofija njege i brige o oboljelima, gdje se predano čuva dignitet svake osobe. Ovo će biti mjesto gdje će se poštovati vrijednost života svake osobe, privatnost i dignitet, kultura i religija uz uvažavanje fizičkih, emocionalnih, duhovnih i socijalnih potreba pacijenata, porodica i njegovatelja. Dječiji hospis vidimo kao mjesto interdisciplinarnog rada brojnih medicinskih i nemedicinskih profesionalaca i svih drugih koji mogu pridonijeti njegovom radu, kao i mjesto kontinuirane edukacije. On zajedno sa Hospisom za odrasle mora predstavljati jezgro palijativne njege iz kojeg se ova ideja i filozofija mora proširiti u zajednicu, rekao je ovom prilikom prof.dr.Čičkušić.

Bill Kilgallon, izvršni direktor Hospisa u Leeds-u, Engleska, izrazio je svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju i što je uspješno uspostavljena prijateljska ali i veoma kvalitetna stručna saradnja.

- Prepoznati ideju ali i istrajati na njenoj implementaciji bilo je značajno i rezultiralo je danas svečanom otvorenju objekta u kome će biti primjenjeni najsavremeniji principi palijativnog liječenja za dječiju populaciju, rekao je gospodin Kilgallon.
Nj.V. ambasador Irske, Patrik McCabe, takođe je vrlo zadovoljan što su Vlada Irske i narod njegove zemlje u cjelini prepoznali u JZU UKC Tuzla partnera i pomogli realizaciju ovog, prije svega humanog projekta.

- Radostan sam što sam danas s Vama i što sam ovdje mogao vidjeti i osjetiti neizmjernu snagu i entuzijazam ljudi, kao i spremnost da implementirate projekat palijativne njege u Vašoj sredini.


Nj.V. ambasador Irske Patrik McCabe, Bill Kilgallon, izvršni direktor Hospisa u Leeds-u i prof.dr.med.sci. Elmir Čičkušić, direktor JZU UKC Tuzla, presijecanjem vrpce zvanično su otvorili Dječiji hospis – Dječiju kuću Centra za palijativnu njegu JZU UKC Tuzla. Nakon svečanog presijecanja vrpce, Dječiji hospis su obišli gosti i partneri iz Engleske i Irske.

S.Mešić