TUZLARIJE - BILTEN TK

01.02.2008.
Danas održana 19. vanredna sjednica Vlade TK
Prihvaćen Aneks kolektivnih ugovora za srednje i osnovno obrazovanje


Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona Vlada je prihvatila anekse kolektivnih ugovora za srednje i osnovno obrazovanje i ovlastila Premijera Tuzlanskog kantona da anekse potpiše sa predsjednicima kantonalnih odbora samostalnih sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja.



Aneksima su koeficijenti za obračun plaća u prva tri mjeseca 2008. godine usklađeni sa Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona, od 24.1.2008. godine, da se kao osnovica za obračun plaća uzima najniža utvrđena plaća od 372, oo KM.

Novom osnovicom ispoštovano je obećanje o povećanju plaća budžetskih korisnika, dato sindikatima prilikom usvajanja budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

Plaće budžetskih korisnika povećane su za 8% u odnosu na plaće isplaćene za decembar 2007. godine.

Danas prihvaćeni aneksi bit će na snazi prva tri mjeseca 2008. godine, odnosno u periodu za koji je Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila novu osnovicu za obračun plaća budžetskih korisnika.

Radi usklađivanja sa novim načinom obračuna plaća budžetskim korisnicima Vlada je danas donijela i Odluku o davanju saglasnosti na izmijenjeni Pravilnik o osnovama i mjerilima za utvđivanje plaća i drugih ličnih primanja radnika sudova Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva.

Osnovica za obračun plaća koja će u prava tri mjeseca 2008. godine iznositi 372 KM dobivena je množenjem ranijeg najnižeg koeficijenta 3, 24 sa 115 KM.

Novi platni razredi odnosno koeficijenti koji će se množiti sa novom osnovicom dobiveni su na način da je raniji najniži koeficijent 3, 24 pretvoren u koeficijent 1, a svi viši koeficijenti budžetskih korisnika samo su tehnički preračunati proporcionalno odnosu ranijeg i novog najnižeg koeficijenta.

Odjeljenje za odnose s javnostima
Vlade Tuzlanskog kantona