TUZLARIJE - BILTEN TK

19.05.2009.
Ambasador Michael Tatham u posjeti Tuzlanskom kantonu


Ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michael Tatham danas je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Tuzlanskom kantonu.
Tokom susreta sa premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem i predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona Amirom Fazlićem razgovarano je o radu i prioritetima kantonalnih vlasti te aktuelnom stanju u oblasti privrede.



Ambasador Tatham je izrazio interesovanje o strukturi industrije Tuzlanskog kantona, uticaju svjetske ekonomske krize na ovom području, saradnji sa drugim područjima u BiH i stanju u oblasti poduzetništva.

Premijer Mujić je upoznao ambasadora Tathama da Tuzlanski kanton ima značajne prirodne resurse na kojima su u najvećoj mjeri bazirani privredni kapaciteti od kojih je značajan dio izvozno orijentisan.

„Nažalost svjetska ekonomska kriza je ovo područje pogodila u godini kada smo imali najbolje poslovne rezultate nakon rata. Poduzeli smo niz mjera kako bismo ublažili te efekte. Naše mjere su usmjerene na smanjenje javne potrošnje, uvođenje mjera štednje, te poticaj privredi, kroz vrlo povoljna kreditna sredstva. Ovo područje je prepoznatljivo po značajnim dostignućima i razvoju sistema obrazovanja i zdravstva te potencijalima za razvoj turizma.
Ponosni smo na činjenicu da smo prvi Kanton koji je zakonski obezbijedio poticaje poljoprivredi, a raduje nas i trend razvoja sektora malih i srednjih preduzeća te obrta. Taj dio privrede je najfleksibilniji što je ogromna prednost u ovom periodu ekonomske krize“ istakao je premijer Mujić.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Amir Fazlić je upoznao ambasadora Tathama sa funkcionisanjem kantonalne vlasti naglasivši dobru i konstruktivnu saradnju predstavnika svih političkih subjekata koji participiraju u vlasti u Tuzlanskom kantonu.
Predsjednik Fazlić je istakao i da je ovo područje prepoznatljivo i po činjenici da općine Tuzlanskog kantona razvijaju izuzetno dobru saradnju, posebno u oblasti ekonomije, sa drugim područjima u BiH, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj.

Ambasador Tatham je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Ambasada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH imala izuzetno dobre partnere u Tuzlanskom kantonu i općini Tuzla na nekoliko projekata koji su realizirani, te izrazio očekivanje da će tako biti i u narednom periodu.

Ambasador je izdvojio podršku projektima koji se tiču razvoja civilnog sektora i prevencije maloljetničkog prestupništva.
Obostrano je izraženo zadovoljstvo što je u Tuzlanskom kantonu prisutan značajan broj kompanija iz Velike Britanije te izražena nada da će u narednom periodu njihovo prisustvo na ovom području biti još veće.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.