TUZLARIJE - BILTEN TK

22.05.2009.
6.938.000 KM bespovratne pomoći za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program korištenja bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. Za ove namjene u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano je 6 938 000 KM.

Predviđeni iznos će biti raspoređen na osnovu broja korisnika po općinama Kantona, koji je umanjen za broj stambeno riješenih, a po prethodnim programima Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona od 1999. do 2008. godine.

Sredstva će biti dodijeljena za 9 791 korisnika iz kategorije porodica šehida i poginulih boraca, ukupno 2 miliona KM, zatim za 5 428 korisnika iz kategorije ratnih vojnih invalida, ukupno 2 miliona KM i 72 867 korisnika iz kategorije demobilisanih boraca, ukupno 2 304 400 KM.

Prostali dio sredstava od 602 000 KM Ministarstvo za boračka pitanja će koristiti u skladu sa potpisanim ugovorim, utvrđenim kriterijima i provedenim procedurama i programima Vlade Tuzlanskog kantona za postupke započete u proteklom periodu.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odobravanje finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba braniteljima i članovima njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona. Do izmjena je došlo nakon upućivanja usaglašenog zahtjeva kantonalnih boračkih saveza i zbog usaglašavanja Uredbe sa usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Priredio(la): S.M.