TUZLARIJE - BILTEN TK

22.05.2009.
Vlada TK
Utvrđeni kriteriji za dodjelu studentskih kredita


Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona donesena je Odluka kojom su utvrđeni kriteriji za dodjelu kredita redovnim studentima dodiplomskog studija po osnovu materijalnog položaja i socijalnog statusa.

Studentski krediti će se dodjeljivati u ukupnom godišnjem iznosu od 1.200 KM po studentu.
Za studente I godine predviđeno je 15% od ukupnog broja odobrenih kredita, za II godinu bit će izdvojeno 20%, II godinu 25% i za studente IV, V i VI godine 40% ukupnog broja korisnika kredita.

Studentima romske nacionalnosti koji ispune uslove propisane ovom Odlukom bit će dodijeljeni krediti bez obzira na Listu dobitnika kredita.

Pravo na ovaj kredit imaju studenti sa područja Tuzlanskog kantona koji su u tekućoj akademskoj godini prvi put upisali određenu godinu studija, da ne primaju kredit, nagradu, ili stipendiju od drugog davaoca ili po drugom osnovu veću od 1000 KM na godišnjem nivou. Lista dobitnika bit će utvrđena na osnovu uspjeha u prethodnoj godini, materijalnog i socijalnog položaja te deficitarnosti studija.

Vlada je danas donijela i Odluku kojom se utvrđuju kriteriji za dodjelu kredita redovnim studentima dodiplomskog studija koji su ostvarili natprosječan uspjeh.
I ovi krediti će se dodjeljivati u istom iznosu i omjeru po godinama studija kao i po po osnovu materijalnog položaja i socijalnog statusa.

Pravo na ovaj kredit imaju studenti sa područja Tuzlanskog kantona koji su u tekućoj akademskoj godini prvi put upisali određenu godinu studija, da ne primaju kredit, nagradu, ili stipendiju od drugog davaoca ili po drugom osnovu veću od 1000 KM na godišnjem nivou. Od ovog ograničenja izuzeti su studenti kojima stipendije dodjeljuje JU Univerzitet u Tuzli.

Lista dobitnika bit će utvrđena na osnovu ostvarene prosječne ocjene iz prethodne godine studija koja ne može biti manja od 9.0, a za studente I godin na osnovu ostvarene prosječne ocjene u srednjoj školi koja ne može biti manja od 4, 75.

Bit će uzete u obzir i nagrade i priznanja koje su kondidati dobijali tokom školovanja.
Korisnici kredita po oba osnova, koji u roku završe studij, ukoliko u godini u kojoj su koristili kredit ostvare prosječnu ocjenu 9, 0 i više bit će oslobođeni vraćanja kredita. Oni koji ostvare prosjek 8-8, 99 vraćaju 25% iskorištenih sredstava, a oni koji ostvare prosjek 7-7, 99 vraćaju 50% kredita.

Ostali i oni koji ne ispune preuzete obaveze ugovorom o kreditu vraćaju kompletan iznos u jednakim mjesečnim ratama u vremenskom roku dvostruko dužem od vemena u kojem je korisnik primao kredit.

Za studentske kredite u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu planirano je 697 200, 00 KM. Planirana je dodjela ukupno 581-og kredita i to 232 kredita za studente sa natprosječnim uspjehom i 349 kredita za studente po osnovu materijalnog položaja i socijalnog statusa.

Priredio(la): S.M.