TUZLARIJE - BILTEN TK

01.02.2008.
Premijer Mujić i ministar Musić posjetili povrijeđene rudare
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar zdravstva u Vladi TK Asim Musić posjetili su danas Enesa Trumića, Nermina Durakovića, Asmira Bašića i Elvira Jahića, rudare RMU Đurđevik, koji su preksinoć povrijeđeni u rudarskoj nesreći koja se dogodila u jami Rudnika Đurđevik.



Premijer Mujić, koji je povrijeđene rudare obišao u pratnji direktora UKC-a Tuzla doc.dr. Nedreta Mujkanovića i glavne sestre Safije Kalajlić, interesovao se za stepen povreda rudara i okolnosti pod kojima se dogodila nesreća. Prema riječima povrijeđenih rudara zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji kolega izbjegnuta je veća tragedija i srećom nisu izgubljeni ljudski životi. Profesor dr. Dešo Mešić šef Klinike za hirurgije UKC-a Tuzla, gdje su smješteni povrijeđeni rudari, rekao je premijeru Mujiću i ministru Musića da su rudari Rudnika Đurđevik zadobili lakše povrede i da će vrlo brzo biti otpušteni iz UKC-a Tuzla na kućni oporavak.

Ovom prilikom premijer Mujić je naglasio da i ova nesreća mora biti shvaćena kao najozbiljnije upozorenje da se što prije mora provesti planirano restruktuiranje rudnika čime će se stvoriti i pretpostavke za podizanje stepena sigurnosti za rad u rudnicima, posebno kada je riječ o jamskoj eksploataciji.



Na kraju posjete premijer Mujić i ministar Musić rudarima su zaželjeli brz oporavak i povratak na posao.

Priredio(la): S.M.