TUZLARIJE - BILTEN TK

21.05.2009.
Utvrđen Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Tuzlanskog kantona. Razlog za izmjene ovog Zakona su u činjenici da Zakon o sukobu interesa u organima vlasti Federacije BiH utvrđuje da je sukob interesa u slučajevima kada su nosioci izvršnih funkcija članovi u skupštinama i nadzornim odborima javnih preduzeća.

Kako je Vlada Tuzlanskog kantona do sada obavljala i Funkciju Skupštine JP RTVTK ukazala se potreba za izmjenama Zakona o ovom Preduzeću.
Danas utvrđenim Narctom je predviđeno da će Vlada Tuzlanskog kantona imenovati Skupštinu JP RTVTK u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u FBiH. Članovi Skupštine, koja broji 8 članova sa četverogodišnjim mandatom, ne mogu biti članovi Uprave, predsjednik i član Nadzornog odbora RTVTK, osobe koje imaju direktan ili indirektan finansijski interes u ovom preduzeću kao i lica, koja u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti FBiH, članovi poslovodnog, upravno, nadzornog ili izvršnog odbora ili u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću, izabrani dužnosnici nosioci izvršne vlasti i savjetnici.

Inče, Skupština JPRTVTK usvaja statut RTVTK, imenuje članove Nadzornog odbora i vrši druge nadležnosti utvrđene Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o javnim preduzećima.

Priredio(la): S.M.