TUZLARIJE - BILTEN TK

01.02.2008.
Podrška za ministricu Mirzetu Hadžić Suljkić

Na konferenciji za novinare, održanoj danas predstavnici Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualca KO Tuzla, Srpskog građanskog vijeća 1993. TK i Hrvatskog narodnog Vijeća TK iznijeli su svoje stavove o načinu vođenja kampanje o prijedlozima i nacrtu «Zakon o izmijenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitavanju».




Predsjednici pomenutih organizacija Rešad Begtić, Mišo Božić i Slavko Peričević podržavaju ministricu Mirzetu Hadžić Suljkić i njeno pravo na prijedlog za korekciju načina izbora u osnovnim školama. Izrazili su bojazan da bi uskoro i u Federaciji BiH situacija bila slična onoj u Republici Srpskoj gdje prepadnici naroda koji nisu iz redova većinskog naroda nisu na rukovodećim mjestima.

«Stav Hrvatskog narodnog vijeća TK je da svako ima pravo pa i ministrica Hadžić Suljkić, predlaganja i korekcije u Zakonu, koji je takav kakav je, sigurno podložen kritičkom razmatranju i promjeni. Ni jedan Zakon nije svet da ne može da se mijenja a ovaj Zakon je u svojoj primjeni doveo do potpune nacionalna homogenizacije u osnovnim školama u kome su svi direktori, osim jednog, iz reda većinskog naroda. Jedan direktor je Hrvat, Srbina nema ni jednog.
Trebamo dati podršku, da bi prijedlog došao do Skupštine. « rekao je Slavko Peričević.

«Naše tri organizacije sarađuju po ovim važnim pitanjima vezanim za opstanak Bosne i Hercegovine kao države. Žalosno je ali mi imamo mjesta gdje su nam učenici pod jednim krovom podjeljenji po nacionalnosti a mi smo država Bosna i Hercegovina. Moramo imati na čelu škola ljude koji nisu nacionalno opterećeni. « riječi si Miše Božića-

"Ovo je povod da se izjasni Vijeće Kongresa Bošnjačkih intelektualaca KO Tuzla o izbornom sistemu i principima izbora ljudi na rukovodna mjesta državnih institucija. Mi se zalažemo za ono što je već usvojila Europa i gradi na toj osnovi EU kao i Amerika, a to je izgradnja multietničkog društva, u kome se prvo vodi računa o kompetentnosti, drugo o nacionalnoj ravnopravnosti i treće da se ograničava mandat na dva izbora sve do najviših državnih funkcija. Ako ta tri principa ne afirmišemo ostat će BiH živa rana EU i neće doći do integracije bh društa, postojat će stalna opasnost da ovdje budu konflikti koji će pokazati najslabije strane i unutrašnjeg života na Balkanu» odlučno je rekao dr. Rešad Begtić.

Saopštenje prenosimo u cjelosti te ostavljamo mogućnost da se kroz komentarisanje čitaoci Tuzlarija uključe u diskusiju oko ovog važnog pitanja.




S.M.