TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2009.
Donesena Odluka o načinu obrazovanja i visini naknade za rad komisija, radnih grupa i drugih radnih tijela


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o načinu obrazovanja i visini naknade za rad komisija, radnih grupa i drugih radnih tijela.
Prema ovoj Odluci Komisija se može formirati za izvršenje pojedinih složenih stručnih poslova i zadataka iz nadležnosti Vlade ili kantonalnog organa državne službe po potrebi ili kada je to zakonom, odnosno drugim propisom, izričito određeno.

Komisija se može obrazovati kao stalna ili povremena, a stalna komisija se bira na mandat koji ne može biti duži od 4 godine.
Jedna osoba može biti imenovana u najviše jednoj komisiji za koju se plaća naknada.
Rukovodilac, ukoliko je to moguće, dužan je voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti državnih službenika i namještenika u radu u komisijama.

Za rad u Komisiji može biti utvrđena novčana naknada, s tima da je Odlukom propisano da se rad komisija za koje se prima novčana naknada obavlja nakon radnog vremena i ne smatra se prekovremenim radom.
Za učešće u radu stalnih komisija predsjedniku se može utvrditi novčana naknada u iznosu do 200 KM mjesečno, a članovima u iznosu do 150 KM mjesečno, ukoliko zakonom nije tvrđena drugačija visina naknade.

Visina naknade za davanje stručnog mišljenja određuje se prema vrsti složenosti stručnog mišljenja, posebnom odlukom o formiranju komisije, s tim da visina naknade ne može preći iznos od 300, 00 KM.
Visina novčane naknade tehničkoj osobi može se utvrditi u iznosu do 50% naknade utvrđene za člana Komisije.

Ukoliko se u organu državne službe obrazuje Komisija za izvršavanje redovnih poslova i radnih zadataka koji su zakonom ili godišnjim planom rada Vlade ili organa državne službe utvrđeni kao redovni poslovi u skladu s nadležnostima kantonalnog organa državne službe propisanoj zakonom, predsjednik i članovi komisije nemaju pravo na naknadu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim se odobrava isplata naknada licima angažovanim kao spoljni saradnici i eksperti za izvršeni rad u komisijama i radnim tijelima koje obrazuju Vlada i ministarstva.
Zaduženi su resorni ministri da u roku od 15 dana analiziraju i sagledaju mogućnost angažovanja službenika zaposlenih u ministarstvima za rad u komisijama i radnim tijelima koje obrazuju za izvršavanje svojih nadležnosti, a u cilju adekvatne zamjene do sada angažovanih spoljnih saradnika i eksperata.
Vlada će u roku od 15 dana posebnom odlukom odrediti komisije i radna tijela Vlade i ministarstava za čiji rad će biti predviđena odgovarajuća naknada.

Priredio(la): S.M.