TUZLARIJE - BILTEN TK

29.05.2009.
Global Ispat koksna industrija Lukavac krenula na put izlaska iz krize
Proizvodnja koksa u GIKIL-u neće biti ugašena

Nekoliko mjeseci teške borbe sa svjetskom ekonomskom krizom, koju su vodili Menadžment i uposlenici Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), konačno su urodili plodom.


Generalni direktor GIKIL-a Guntupalli Jagannadham, saopćio je u petak, 29. maja 2009. godine, kako su lukavački koksari izvojevali veliku bitku:
-Sa ponosom možemo kazati da smo spasili tvornicu od gašenja. Obezbijedili smo 160.000 tona uglja za koksovanje iz Australije i Amerike, što je dovoljno za tri mjeseca rada tvornice, a brodovi sa tovarom su krenuli prema Luci Ploče. Očekujemo dolazak brodova u drugoj polovini juna, kada ćemo krenuti sa proizvodnjom maskimalnim kapacitetom, kazao je Jagannadham, ističući da je ovaj uspjeh načinjen u vrijeme kada industrija koksa širom svijeta doživljava potpuni slom.
S ozbzirom da je nabavljen ugalj visoke kvalitete, kakav skoro dvadeset godina nije dopremljen u Lukavac, u Menadžmentu naglašavaju da će i kvaliteta proizvedenog koksa zadovoljavati najviše svjetske standarde. Posebno je to važno jer GIKIL narednih mjeseci kreće u osvajanje tržišta Indije i Irana. Preliminarni dogovori su postignuti, tako da će plasman koksa krenuti već od početka jula.

Guntupalli Jagannadham

-Kada je krenula recesija, proizvodnja željeza je došla prva na udar, a samim tim i koksare. Svjesni opasnosti koje dolaze mi smo u GIKIL-u načinili akcioni plan izlaska iz krize. Cilj nam je bio spašavanje tvornice, a osnovni princip da nećemo otpustiti niti jednog radnika. U Evropi i Americi sve koksare su ugašene i sa čuđenjem se gledao naš poduhvat. Ali u tome smo uspjeli. Sačuvali smo sve radnike, sačuvali smo tvornicu. Menadžment je upravo uz pomoć radnika uspio održati minimalnu proizvodnju koksa. Da smo proces zaustavili proizvodnja vjerovatno nikada ne bi bila pokrenuta, sa zadovoljstvom je konstatovao direktor Guntupalli Jagannadham.
GIKIL je ovim uspjehom napravio veliki korak u prevazilaženju krize, tvornica je spašena i proizvodnja će biti vraćena na projektovani kapacitet, međutim, višemilionski gubici koji su nastali proteklih mjeseci održavanjem tvornice na tehnološkom minimumu, za duži vremenski period odložit će potpunu stabilizaciju i povratak na pozitivno poslovanje. Zahvaljujući razumijevanju Vlade Federacije, Vlade Tuzlanskog kantona, Eektroprivrede, te željezničkih preduzeća u BiH i Hrvatskoj, akcioni plan je do sada uspješno proveden. Iz GIKIL-a su se zahvalili državnim institucijama koje su pokazale razumijevanje za spas tvornice koksa, odnosno radnih mjesta 1.100 uposlenika GIKIL-a. Najavili su također, da će Menadžment i uposlenici zajedničkim snagama nastaviti borbu kako bi vratili proizvodnju na stari nivo, osvojili svjetsko tržište i dugoročno stabilizirali tvornicu.


BMG

Priredio(la): S.M.