TUZLARIJE - BILTEN TK

01.06.2009.
Vlada TK
Održan sastanak sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika

U Tuzli je danas održan sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Enes Mujić, i predstavnika sindikata budžetskih korisnika, odnosno sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, unutrašnjih poslova, kantonalnih organa uprave i pravosuđa.



Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, a u svjetlu razgovora koji se vode sa Međunarodnim monetarnim fondom i obaveza koje će u cilju realizacije aranžmana sa MMF-om morati realizovati svi novi vlasti.

Premijer Mujić i ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona Sead Bećirović upoznali su predstavnike sindikata da su prihodi u Budžetu Tuzlanskog kantona u prvom kvartalu 2009. godine na nivou prihoda iz 2007. godine zbog čega je značajno otežana realizacija Budžeta.
Ministar Bećirović je istakao da su prihodi sa jedinstvenog računa u kantonalnom Budžetu u prvim mjesecima 2009. godine manji za 15 %, a prihodi od poreza na dohodak manji za 30% u odnosu na plan.
Zbog tih činjenica ali i iz razgovora sa MMF-om proizašle su obaveze rebalansiranja Budžeta na svim nivoima, a prema procjenama Budžet Tuzlanskog kantona trebao bi biti rebalansiran za oko 30 miliona KM.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da će Sindikatima budžetskih korisnika u narednih 15 dana biti dostavljeni svi neophodni pokazatelji o punjenju i izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za prvi kvartal 2009. godine te prijedlozi o tome na koji način će Budžet biti rebalansiran.
Cilj je u socijalnom dijalogu između sindikata i Vlade Tuzlanskog kantona doći do optimalnih rješenja.

Inače, prema preuzetim obavezama u razgovorima sa MMF-om, svi nivoi vlasti bi do 22. juna ove godine trebali usvojiti rebalanse Budžeta za 2009. godinu kojim bi se obezbijedile projicirane uštede.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.