TUZLARIJE - BILTEN TK

03.06.2009.
Razgovor o unapređenju stranih investicija


U posjeti Tuzlanskom kantonu danas je boravila delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), koju je predvodila zamjenica direktora Blaženka Mišković.



U organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona održan je susret sa predstavnicima kantonalnih vlasti, zatim općina Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Tuzli, Agencije za privatizaciju, Privredne i Obrtničke komore, NERDA-e i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Kako je u uvodu istakao ministar za obnovu, razvoj i povratak Sead Mujanović cilj ovog susreta bio je uspostavljanje neposrednih kontakata i čvršće saradnje između FIPA-e i svih relevantnih subjekata koji u Tuzlanskom kantonu rade na privlačenju inostranog kapitala, neophodnog za razvoj BiH.

Zamjenica direktora FIPA-e je istakla da je ova Agencija u proteklih 10 godina dala veliki doprinos promociji stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju pokazatelji da su strana ulaganja od 159 miliona eura, koliko su iznosila 2000. godine porasla na 701 milion eura koliko su iznosile strane investicije u BiH u prošloj godini.
Posebno značajnim je istaknuta činjenica da u ovoj godini, u kojoj su izraženi efekti ekonomske krize, nije došlo do smanjenja sranih ulaganja u našoj zemlji.

Prisutnima na današnjem sastanku su pružene neophodne informacije o modalitetima saradnje sa FIPA-om u vezi sa promocijom investicijskih projekata i pronalaženjem strateških inostranih partnera. Istaknuto je da FIPA svoju podršku pruža postojećim i potencijalnim investitorima od prvog kontakta do realizacije investicije, te da značajne napore ulaže u unapređenje poslovnog okruženja. Podrška FIPA-e se u najvećoj mjeri odnosi na faze pripreme projekata i njihovu promociju kod potencijalnih ulagača ali i prilikom provjere kredibiliteta investitora.
Gošće su danas istakle i da je u toku Konkurs Fonda za podršku stranim investitorima, koji je na inicijativu FIPA-e osnovalo Vijeće ministara BiH. Riječ je o Fondu od 1 milon eura, iz kojeg se dodjeljuju bespovratna stredstva podrške za strane investitore.
Pozvani su svi zainteresovani da se jave na ovoj konkurs koji je otvoren do 8. juna, a više detalja se može pronaći na stranici www.fipa.gov.ba.

Predstavnici vlasti i organizacija iz Tuzlanskog kantona koji su danas prisustvovali ovom sastanku, naglasili su da očekuju još značajniju podršku FIPA-e u promociji turističkih i privrednih potencijala Tuzlanskog kantona.
Istaknuto je da bi ova Agencija, koja trenutno ima sjedište u Sarajevu i urede u Mostaru i Banjaluci, trebala otvoriti i ured u najmnogoljudnijem i industrijski najrazvijenijem, Tuzlanskom kantonu.
Također je zatražna i pomoć FIPA-e u otklanjanju barijera koje vrlo često odbijaju strane investitore od BiH. To se, kako je danas rečeno, uglavnom odnosi na pojedina loša zakonska rješenja i komplikovane procedure za realizaciju investicija.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.