TUZLARIJE - BILTEN TK

03.06.2009.
Skupština TK uskoro o interventnom zakonu


Predstavnici federalne i vlada kantona, potom općina i gradova u Federaciji, te vanbudžetskih fondova socijalnog osiguranja i direkcija cesta, dogovorili su redoslijed poteza kojima bi trebali ispuniti obaveze prema MMF-u. To, ukoliko želimo zaključiti sporazum sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom o Stand-by aranžmanu. Posrijedi je finansijska pomoć Bosni i Hercegovini iznosa od milijardu i 200 miliona KM.

Sve vlade obavezale su se da do 22. juna rebalansiraju budžete. Međunarodni monetarni fond sjednicu Upravnog odbora održat će 28. juna. Tada bi se trebala znati odluka hoće li Bosna i Hercegovina dobiti ovaj novac. Prema gruboj procjeni, zasnovanoj na pokazateljima punjenja prihoda, prije svega od indirektnih poreza, Tuzlanski kanton trebao bi smanjiti ukupne rashode u iznosu od oko 30 miliona KM.

Interventni zakon o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina, vanbudžetskih fondova socijalnog osiguranja i direkcija za ceste i tekućim grantovima podrazumijeva i stavljanje u drugi plan svih postojećih zakona u smislu ograničavanja potrošnje za period važenja Stand-by aranžmana.

Preciznije, bili bi stavljeni van snage svi drugi zakoni, a da bi se odgovorilo zahtjevima ograničenja potrošnje. Postojeća regulativa prevazilazi fiskalni kapacitet, ne samo Tuzlanskog, već i ostalih kantona i Federacije, navodi ministar finansija Sead Bećirović. Skupštine svih kantona i Parlament Federacije izjasniće se o Interventnom zakonu. Pozitivan odgovor skupštinskih zastupnika značit će i ´´zeleno svjetlo´´ Stand-by aranžmanu sa MMF-om.
rtvtk/Privredni servis

Priredio(la): S.M.