TUZLARIJE - BILTEN TK

02.06.2009.
Osnovica za obračun plaća i naknade za ishranu budžetskih korisnika ostaje ista


Danas je održana 48. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona.
Vlada je utvrdila osnovicu za obračun plaća i naknade za ishranu u toku rada budžetskih korisnika za mjesec maj 2009. godine.
Današnjim odlukama plaće budžetskih korisnika za maj 2009. godine će se obračunavati po osnovici od 390 KM, a naknade za ishranu i za ovaj mjesec ostaje 10 KM, što je na nivou prva četiri mjeseca 2009. godine.



Prijedlog Ministra finansija bio je da, s obzirom na slabije punjenje Budžeta i prekoračenje troškova i neevidentiranih obaveza od 2 miliona KM, do kojeg je došlo u prvom kvartalu ove godine, osnovica i naknada za ishranu za maj i juni budu smanjene za 5%.

Vlada je odlučila da ova primanja za maj ostanu na istom nivou kao i u prva četiri mjeseca 2009. godine zbog opredijeljenost da se o pitanjima eventualnog smanjenja plaća i naknada budžetskih korisnika postigne dogovor sa sindikatima budžetskih korisnika tokom razgovora koji su u toku, a u svjetlu priprema rebalansa Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Zbog smanjenja prihoda i u skladu sa obavezama proizašlim iz razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom rebalansom bi Budžet Tuzlanskog kantona za 2009. godinu trebao biti smanjen za oko 30 miliona KM.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.