TUZLARIJE - BILTEN TK

04.06.2009.
Završena rasprava o Nacrtu Strategije TK do 2013. godine


U Tuzli je danas održana završna javna rasprava o Nacrtu Strategije Tuzlanskog kantona do 2013. godine.


Riječ je o strateškom dokumentu koji za Tuzlanski kanton radi Ekonomski institut Sarajevo.
Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Nacrt Strategije razvoja do 2013. godine u martu ove godine i u posljednja dva mjeseca vođena je javna rasprava.
Kako je danas istaknuto u pet općina Tuzlanskog kantona o ovom dokumentu raspravljala su općinska vijeća, a ostale općine su ovaj Nacrt razmatrale na nivou komisija koje su formirala općinska vijeća.
Predstavnici Ekonomskog instituta i stručnjaci koji su radili ovaj Dokument profesori Jasminka Osmanković, Kadrija Hodžić i Mirza Kušljugić iznijeli su danas komentare na dio primjedbi i sugestija koje su upućene tokom javne rasprave.
Za dio primjedbi je ocijenjeno da nisu osnovane, kao što su primjedbe u vezi sa procesom privatizacije u Tuzlanskom kantonu, broju stanovnika u pojedinima općinama i strateškim opredjeljima koja su iznesena u dokumentu.
Prema riječima profesora Hodžića nisu utemeljene primjedbe da ova Strategija daje preoptimistične vizije iz prostog razloga što su u Nacrtu Strategije data četiri moguća scenarija strateškog razvoja Tuzlanskog kantona u naredne četiri godine i upravo je široka javna rasprava tebala dati odgovore na pitanje koji je od tih scenarija najrealniji.
Profesorica Osmanković i profesor Kušljugić su upoznali prisutne da je dobijen značajan dio primjedbi amandmanskog karaktera i da će sve ove primjedbe biti ozbiljno razmotrene i uvažene. Određene sugestije čule su se i na današnjoj rasprave, a odnose se na strateška opredjeljenja u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, zaštite i spašavanja i deminiranja.
Nakon što je danas završena javna rasprava slijedi izrada Prijedloga Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine koja će potom biti upućena Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona na usvajanje.
Inače, Nacrt Strategije rađen je osam mjeseci i osim Stručnjaka Ekonomskog instituta Sarajevo, kao glavnog nosioca ovog posla, u izradu je bio uključen veliki broj stručnjaka iz Tuzlanskog kantona iz svih sfera života. Na dokumentu je ukupno radilo 155 osoba, a rad se odvijao kroz radne i sektorske grupe, niz radionica i različitih sastanaka. Naučnu i stručnu procjenu ovaj Nacrt imao je na Međunarodnoj konferenciji organizovanoj tim povodom te kroz dva studijska putovanja u Cirihu i Bernu.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.