TUZLARIJE - BILTEN TK

08.06.2009.
30 volontera iz Tuzle odlazi u Holandiju na Tilburg – Wave Festival 2009.


Udruženje građana „BRIDGE“ Tuzla je nevladina organizacija čiji je rad fokusiran prema mladima i rješavanju pitanja mladih. Misija organizacije je stimulirati mlade ljude da sami preuzmu inicijativu, te im pomoći pri realizaciji njihovih ideja kako bi poboljšali svoj ekonomski, kulturni i socijalni status i ostanak u BiH. Aktivnosti organizacije su orijentirane ka povezivanju mladih iz svih dijelova Evrope i svijeta bez obzira na rasu, naciju, kulturu ili bilo koje druge različitosti. Uz razmjenu iskustava, mladi bi se upoznali sa načinom života drugih mladih ljudi, te na taj način omogućili pronalaženje zajedničkog načina rješavanja problema s kojima se svi suočavaju.

UG ”BRIDGE” Tuzla u saradnji sa Tilburg-Tuzla fondacijom organizuje Tilburg –Wave Festival 2009. Tilburg Wave se održava u periodu od 12.06. do 22.06. 2009. godine, u Tilburgu, Holandija. Iz Tuzle će učestvovati 30 mladih volontera koji će imati priliku da uz pomoć naših partnera iz Holandije posjete različite koleđe, nevladine organizacije i druge institucije, i na taj način steknu novo iskustvo i znanje koje će kasnije primjeniti na projektima koje budu radili u svojoj lokalnoj zajednici.

Pobjednik takmičenja Tuzla Wave festivala 2008, band “SIN” iz Tuzle će imati priliku da tokom projekta Tilburg Wave 2009 nastupa na Festivalu Mundialu 2009, jednom od najvećih kulturno-muzičkih festivala u cijeloj Evropi. Na taj način će band “SIN” uspjeti da napravi veoma značajan korak u svojoj muzičkoj karijeri, a isto tako da promoviše svoj grad i svoju zemlju.

Volonteri iz Tuzle će također imati priliku da izraze svoje ideje i svoj talenat kroz razne vrste radionica i diskusija koje će biti održane na koleđu ROC Tilburg. Još jedna od važnijih aktivnosti tokom boravka naših volontera u Tilburgu jeste i ta da ćemo imati priliku da promovišemo naš gradi i zemlju na Istočno-Evropskom festivalu koju se održava 14.juna.2009. godine, na kojem će naša organizacija uz ostale organizacije iz cijelog svijeta imati svoj štand na kojem će biti izloženi tipični radovi, proizvodi i slični predmeti koji asociraju na naš grad i na taj način čemo isto tako izvršiti turističku, kuturnu, socijalnu i ekonomsku promociju naše lokalne zajednice.

Podršku ovom projektu pružaju renomirani partneri kao što su: Mundial Production, Tilburg-Tuzla Fondacija, ROC Tilburg, De Rooi Pannen, Grad Tilburg, Music Crossroads, Sarkasi Trust, Benebnooma Burkina Faso, The Cultural Development Trust, Fontys Mundial Development Trust, EBG BV, IBISS, kao i Općina Tuzla, Vlada Tuzlanskog Kantona, Ministarstvo civilnih poslova kao i mnogi drugi.

Lejla Mujkanović, koordinator udruženja
UG “BRIDGE” TUZLA