TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2009.
Vlada TK
Održan sastanak sa predstavnicima sindikata Aide


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi Tuzlanskog kantona Sehudin Ograšević sa saradnicima održali su danas još jedan sastanak sa predstavnicima sindikata Fabrike obuće Aida Tuzla, čiji radnici su nastavili proteste pred zgradom u kojoj je smještena Vlada.

Ministar Ograšević je na početku upoznao prisutne o svim aktivnostima koje su, u cilju prevazilaženja trenutne situacije, poduzete u proteklom periodu odnosno tokom jučerašnjeg dana.

Jučer su održani razgovori sa predstavnicima sindikata tokom kojih je zatraženo da se dostave spiskovi radnika kako bi se sagledala mogućnost za jednokratnu pomoć.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je odobrila 140.000 KM za stvaranje uslova za pokretanje proizvodnje. Uslov za realizaciju ove Odluke jeste postojanje računa novoformirane firme sa kojom je „Aida“ 10.6.2009. godine potpisala Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Kako je istakao ministar Ograšević upravo je nepostojanje računa jedini razlog zbog kojeg sredstva za stvaranje uslova za pokretanje proizvodnje u Aidi, među kojima je i električna energija, nisu ranije prebačena.

Također je istaknuto da je jučer održan i višesatni sastanak sa potencijalnim kupcem, predstavnicima firme Limpex. Kako je istakao ministar Ograšević za ovog kupca od jučer radi Aidin pogon u Lukavcu, a u narednu srijedu će biti nastavljeni razgovori kako bi se dogovorilo upošljavanje dvije linije u Aidinom pogonu u Tuzli i jedne linije pogona u Dubokom Potoku.

Predstavnici Sindikata su izrazili nezadovoljstvo da se uposli samo dio radnika te zbog činjenice da je još jedan kupac koji je bio obezbijeđen odustao od posla u Aidi, jer nisu bili obezbijeđeni svi uslovi za pokretanje proizvodnje.

Danas su izneseni zahtjevi radnika Aide, a to su:
- upošljavanje svih radnika u sva tri pogona
- jednokratna pomoć od po 300 KM za sve radnike koji nisu uposleni, a učestvovali su u protestima
- materijalno zbrinjavanja svih radnika do upošljavanja na način da Vlada Kantona za svakog radnika izdvaja mjesečno po 200 KM.

Kako su istakli predstavnici sindikata, ako se ne mogu ispoštovati ovi uslovi onda se traži trenutno povezivanje radnog staža i otpremnine.

Premijer Enes Mujić i ministar Ograšević su upoznali predstavnike Sindikata da je, uz sve razumijevanje teškog stanja u kojem se nalaze radnici Aide, trenutno sa pozicije Ministarstva industrije, energetike i rudarstva „Intervencije javnim preduzećima“ osim već odobrenih sredstava za stvaranje uslova za proizvodnju, moguće izdvojiti jednokratno po 100 KM po radniku. Sva dodatna izdvajanja za ove namjene, zbog zakonskih ograničenja, nisu moguća bez rebalansa Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Kada je u pitanju uvezivanje radnog staža, s obzirom na nadležnosti ali i činjenicu da po osnovu penzionog osiguranja za radnike Aide dugovanja iznose 12 miliona KM taj posao nije moguće trenutnu uraditi. To je proces na kojem Vlada Tuzlanskog kantona radi, ali za koji su potrebne i određene odluke na federalnom nivou, istaknuto je danas.

Predstavnici sindikata Fabrike obuće Aida Tuzla su izrazili nezadovoljstvo ishodom ovog sastanka.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona