TUZLARIJE - BILTEN TK

02.02.2008.
Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona
CCI pravi ulične halabuke


Nakon što su Centri civilnih inicijativa optužili ministricu obrazovanja Tuzlanskog kantona Mirzetu Hadžić-Suljkić zbog pokušaja da sruši neposredan izbor direktora u osnovnim školama, jučer se oglasilo i ovo ministarstvo.

„Iznenađeni smo kampanjom CCI-ja i agresivnim, te neargumentovanim zagovaranjem postojećih odredbi o izboru direktora. Praksa potvrđuje da je dosadašnji način izbora bio komplikovan, sa pritiskom na učenike i roditelje. Ko zna koliki je značaj ovog pitanja, posebno u osnovnom odgoju i obrazovanju, izbor direktora neće prepustiti slučajnosti ili improvizaciji“, kaže se u saopćenju Ministarstva.

Također, iz Ministarstva navode da razumiju želju CCI-ja da se zadrži dosadašnji način izbora direktora jer su ga oni kreirali i samo implementirali u TK-u.

„Ali, to ne može biti alibi za neargumentovano i neučtivo, na način ulične halabuke, diskreditiranje bilo koga zbog nečega što nije dobilo potvrdu u praksi. Interes nam je da direktor škole bude osoba sa dokazanim kompetencijama, sposobna da realizira planirane aktivnosti u skladu sa propisima, a u interesu učenika, roditelja i društvene zajednice“, stoji u saopćenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da su politički, stranački i slični uticaji potpuno sporedni i zbog toga smatraju da treba dopustiti da zakon prođe javnu raspravu i demokratsku proceduru.

(S.K. - Oslobođenje)