TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2009.
Usvojen Izvještaj o radu ureda za internu reviziju Vlade TK u 2008

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Konačni izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.
Riječ je o izvještaju Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH. U Izvještaju su date tri kvalifikacije koje se tiču dodjele transfera za fizičku kulturu i sport, nadzora kod sanacije stambenih objekata raseljenih lica, povratnika i izbjeglica, izgradnju gospodarskih objekata raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i sanacije putne infrastrukture i isporuke građevinskog materijala te obaveze Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona za troškove izvršenja mjera pritvora. Navedeno je da svi ostali finansijski izvještaji Budžeta Tuzlanskog kantona, po svim bitnim pitanjima prikazuju istinito i objektivno stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2008. godine i da je finansijsko poslovanje Budžeta Tuzlanskog kantona u toku 2008. godine bilo u svim materijalno značajnim aspektima usklađeno sa važećom zakonskom regulativom. Prema ocjeni glavne revizorke Vlade Tuzlanskog kantona Zinete Habul Tuzlanski kanton može biti zadovoljan Konačnim izvještajem o reviziji finansijskih izvještaja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu, s obzirom na to da je u ovom Izvještaju znatno manje utvrđenih značajnijih nedostataka nego ranijih godina.
U cilju otklanjanja uočenih slabosti federalna revizija je dala i preporuke, koje se, između ostalog, odnose na stalno unapređenje internih kontrola, realno planiranje budžeta, planiranja tekućih transfera na pozicijama resornih ministarstava, korištenja tekuće rezerve u
skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji i Zakonom o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona, te dosljedne primjene Zakona o javnim nabavkama.

Konačan Izvještaj dostavljen je u formi kao što je bio i Nacrt ovog izvještaja uz naznaku da je dio komentara koje su na Nacrt ovog izvještaja dostavila Ministarstva uvažen.
U cilju preporuka koje su date u Konačnom izvještaju o reviziji finansijskih zvještaja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu Vlada je danas zadužila Ured za internu reviziju da u saradnji sa ministarstvima i drugim organima kantonalne uprave u roku od 15 dana pripremi i Vladi predloži Program mjera za otklanjanje uočenih nedostataka.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila i izvještaj o radu Ureda za internu reviziju Vlade Tuzlanskog kantona za 2008. godinu. Istaknuta je potreba stalnog unapređenja internih kontrola što je bio i cilj brojnih aktivnosti, koje je u skladu sa Programom rada i svojim nadležnostima proveo Ured za internu reviziju Vlade Tuzlanskog kantona u 2008. godini.
I danas je naglašena potreba da se dosljedno provode sve preporuke koje je u proteklom periodu davao i daje Ured za internu reviziju Vlade Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.