TUZLARIJE - BILTEN TK

09.06.2009.
Danas u toku zasjedanje Skupštine TK
Protest radnika ˝Aide˝

Od marta mjeseca Fabrika obuće Aide Tuzla ima novog direktora i menadžment, ostalo je sve isto i već poznato, radnici nemaju posla, redovnih plata, sve više ih se odlučuje za definitivno napuštanje Fabrike.

To su neki od razloga zbog kojih su Aidini radnici iz sva tri pogona (Tuzla, Lukavac, Duboki Potok) ponovo na ulici, protestuju i traže od Ministarstva industrije i energetike Tuzlanskog kantona da riješi njihove probleme.



Dok je trajala sjednica Skupštine TK radnici su došli ispred Bosanskog kulturnog centra tražeći da im se obrati ministar Ograšević. Izrevoltirani radnici su galamili, skandirali, te tražili ostavke. Tenzije su porasle pa su intervenisali i pripadnici policije spriječavajući radnike da uđu u prostoje BKC-a.



Ministar Ograšević kratko je izašao pred radnike te pozvao njihove predstavnike da probaju razgovarati. Međutim, pričajući svi uglas nije se puno postiglo ni dogovorilo. Ministar je ponavljao da štrajkovima neće ništa postići te tražio od radnika da se vrate u fabriku i rade, a radnici su odgovarali da neće jer nemaju posla.



Kako smo saznali, prije sedam dana od partnera iz Italije stigla je roba ali se nije moglo ništa raditi jer fabrika nije imala struju. Jutros je kupac faxom obavijestio menadžment Fabrike da u toku dana povlači robu jer nije ništa urađeno. Zbog te vijesti radnici su se odlučili na protest a za to vrijeme struja je puštena u Fabriku. Iako je ministar ubjeđivao radnike da se vrate u fabriku jer po robu još niko nije došao i da rade, da im je to zadnja šansa, radnici su ostali ispred BKC-a.

Razlog za isključenje struje su neizmirena dugovanja Fabrike prema elektrodistribuciji. Problem dugovanja se možda i mogao djelimično rješiti ali iz razgovora ministra sa radnicima moglo se zaključiti da Vlada TK nije imala načina da uplati dogovorenih 100.000 KM s obzirom da su računi Fabrike blokirani a nova firma preko koje je trebalo organizovati poslovanje nakon dolaska novog menadžmenta nije osnovana.



Kada se radi o Aidi mnoga pitanja ostaju bez odgovora pa tako i zašto nije osnovana nova firma te zašto je baš danas struja uključena, kada su radnici najavili protest, a nije to urađeno prethodnih dana.

Radnici odgovornost za stanje u Fabrici vide u nezainteresovanosti Vlade TK, odnosno resornog Ministarstva, a ministar smatra da radnici sa svojim predpostavljenima nemaju dobru saradnju ni koordinaciju među pogonima. Jedino što se pouzdano zna je da trenutno Fabrika ne radi a da radnici svoja prava traže na ulicama Tuzle.

S.M.